Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Холограма повишава туристическия интерес към Магурата

Пещера Магура
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Система за холограмно представяне ще бъде изградена по трансграничен проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болевац“. 

Основната цел на проекта е да  се повиши туристическата привлекателност и да се разнообрази туристическия продукт на двата региона. 

С изпълнението на проекта се цели също да се повиши туристическата привлекателност на пещера „Магурата“, да се създаде Природен и туристически център в  планината Ртан в Сърбия и да се постигне иновативно представяне и популяризиране на туристическите атракции в регионите на Белоградчик и Болевац. 

В проекта се предвижда също създаване на Природен и туристически център в планина Ртан, обзавеждане на центъра и оборудване на интерактивна зала за посетители. 

Ще бъде създадена и съвместна уеб платформа и мобилно приложение за биоразнообразието и туристическите атракции в регионите на Белоградчик и Болевац. Паралелно с това ще се създадат и туристически маршрути. За тяхното популяризиране ще се организира специално събитие. 

В проекта е предвидено и организирането и провеждането на фестивал „Съвместни дни на природата “. 

С новите атракции ще се повиши интересът на посетителите към пещера „Магура“ и планината Ртан. Очаква се повишен туристически интерес не само в двете общини - Белоградчик и Болевац, но и в областите Видин и Зайчар. 

Вижте още
Храмът Свети Пантелеймон, Снимка: Ваня Минева

Днес почитаме Свети Пантелеймон

Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. Свети Пантелеймон е учил лекарско изкуство, каза за Радио ВИДИН, свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Пантелеймон бил възпитан в двореца, там изучил лекарското изкуство. Но ето, че когато минавал през града се запознал с един възрастен..

публикувано на 27.07.21 в 07:40

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01