Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очаква се подмяна на ВиК мрежата

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

18
село Косово
Снимка: радио Видин
Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че е имало много птици - косове.

Пристигаме в селото в обедните часове, на площада няма хора, но кметският наместник Михаил Петков е тук и ни очаква. Той е млад човек, който живее в селото  със семейството си. От 1 месец е на тази длъжност, а вече са му се струпали доста проблеми за решаване . Докато ни чака решава сериозен проблем - мостът, по който минава тежката селскостопански техника е поддал и в момента е опасен за преминаващи автомобили. : 

"Това се получи вследствие на жътвата, започнаха да минават големи камиони, претоварват с тонаж, тепърва ще се оправя, ще получим становище как ще се ремонтира... От почти месец съм кметски наместник и се уча в движение, тук съм израснал, тук съм роден, по професия съм готвач. Мило ми е, драго ми е, израснал съм тук. Е, искам с нещо да помогна за селото."
 
Михаил е един от малкото млади хора тук в селото, всяка сутрин кара двете си деца на училище и на детска градина в Брегово, разказва той:
 

"Около 280-290 са жителите, 90% са възрастните, младите работят в града и по чужбина... Главният проблем е работата, за момента съм тук, но близкото училище е в Брегово на 7 км и ще търся по-добро обучение и по-добри перспективи... Повечето хора са на помощи или безработни... 
Няма общинска работа, а хората искат сигурни доходи, но в момента не може да се предложи... Животновъдите почти се разпаднаха, повечето хора си разпуснаха стадата, тук-там има по две-три животни, напоследък пчеларите идват тук и предпочитат нашия район, при нас има много добри условия - имаме доста водоизточници и разнообразие от растителност. Десетина къщи са купени от хора от други села"
 
В селото по проект е изграден красив парк, който се поддържа от хората.


"Есента ще влезе в сила подмяна на ВиК мрежа за питейната вода, лятото имаме страшно много аварии... Преди това хората са ползвали изворните води, но напоследък са доста занемарени... Преди години това се е правило от хората в селото. Сега имам план - да ги прочиствам и да се вземат проби и да се установи дали е годна за пиене... По моя идея е да се почисти гробищния парк... Първо младите са малко, възрастните идват сутрин. Събирам средства и ще закупя препарат и това, което сме прочистили, да го напръскаме, за да може зимата да е чисто..."


В село Косово има определена специална стая в кметството, където се раздава храна от Социалния домашен патронаж, за хора, които не могат сами да си готвят и това  е вид облекчение за тях. Храната се приготвя по специален рецептурник и е съобразена с всички изисквания на МЗ.

Трудно се работи в малко населено място, защото липсва работна сила и няма бюджет. Затова младият кметски наместник  работи най-вече сам с приятелска подкрепа и поддръжка  от местните хора:


"Училището ни е много голяма сграда, в момента грижи полагаме за двора, тъй като лятото идват доста дечица, имаме игрище, погрижил съм се да е изпръскано и да е окосено, сградата се води негодна за експлоатация. Гледам в момента кое е приоритет. Имам много идеи, но е много трудно да се справиш без бюджет и без работна  сила.."


Как живеят хората в селото се опита да разбере с анкета Николай Хараламбов:


"Нормално се живее, като има парички, ама няма откъде да се изкарват пари... Всеки разчита на една пенсия... В момента земеделието е силно конкурентно, инфраструктурата - само се кърпи, амортизира се... Малко сме останали млади хора, горе-долу справяме се... Да има повече работни места искаме, за да останат млади хора, имаше програми по-рано, сега няма нищо..."


 НЧ "Просвета"  Косово е институцията, която се опитва да запази фолклорното богатство, което съществува в района - казва секретарят Росица Петрова. Певческата група в момента е намаляла, но идват 6 жени, а танцовата група е около 10 танцьори, включват се и млади хора.

 
Възражда се стар обичай, характерен за Косово, нарича се  "Вордум", в тази връзка санов вариант на люлка за обичая възстановени люлките, събрани са средства от хората за възстановяването им.  На този празник първо сядат най-възрастните хора на люлката, а младите стоят отстрани и гледат.  И колкото по-стари хора се люлеят на люлката, толкова по-голямо плодородие ще има в селото - казва Росица Петрова, секретар на читалището


църквата в село КосовоИ още една болка имат хората в село Косово, църквата  "Възнесение Христово", която е построена през 1830 година, в момента се нуждае от сериозен ремонт.Вижте още

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48