Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се подмяна на ВиК мрежата

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

18
село Косово
Снимка: радио Видин
Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че е имало много птици - косове.

Пристигаме в селото в обедните часове, на площада няма хора, но кметският наместник Михаил Петков е тук и ни очаква. Той е млад човек, който живее в селото  със семейството си. От 1 месец е на тази длъжност, а вече са му се струпали доста проблеми за решаване . Докато ни чака решава сериозен проблем - мостът, по който минава тежката селскостопански техника е поддал и в момента е опасен за преминаващи автомобили. : 

"Това се получи вследствие на жътвата, започнаха да минават големи камиони, претоварват с тонаж, тепърва ще се оправя, ще получим становище как ще се ремонтира... От почти месец съм кметски наместник и се уча в движение, тук съм израснал, тук съм роден, по професия съм готвач. Мило ми е, драго ми е, израснал съм тук. Е, искам с нещо да помогна за селото."
 
Михаил е един от малкото млади хора тук в селото, всяка сутрин кара двете си деца на училище и на детска градина в Брегово, разказва той:
 

"Около 280-290 са жителите, 90% са възрастните, младите работят в града и по чужбина... Главният проблем е работата, за момента съм тук, но близкото училище е в Брегово на 7 км и ще търся по-добро обучение и по-добри перспективи... Повечето хора са на помощи или безработни... 
Няма общинска работа, а хората искат сигурни доходи, но в момента не може да се предложи... Животновъдите почти се разпаднаха, повечето хора си разпуснаха стадата, тук-там има по две-три животни, напоследък пчеларите идват тук и предпочитат нашия район, при нас има много добри условия - имаме доста водоизточници и разнообразие от растителност. Десетина къщи са купени от хора от други села"




 
В селото по проект е изграден красив парк, който се поддържа от хората.


"Есента ще влезе в сила подмяна на ВиК мрежа за питейната вода, лятото имаме страшно много аварии... Преди това хората са ползвали изворните води, но напоследък са доста занемарени... Преди години това се е правило от хората в селото. Сега имам план - да ги прочиствам и да се вземат проби и да се установи дали е годна за пиене... По моя идея е да се почисти гробищния парк... Първо младите са малко, възрастните идват сутрин. Събирам средства и ще закупя препарат и това, което сме прочистили, да го напръскаме, за да може зимата да е чисто..."


В село Косово има определена специална стая в кметството, където се раздава храна от Социалния домашен патронаж, за хора, които не могат сами да си готвят и това  е вид облекчение за тях. Храната се приготвя по специален рецептурник и е съобразена с всички изисквания на МЗ.

Трудно се работи в малко населено място, защото липсва работна сила и няма бюджет. Затова младият кметски наместник  работи най-вече сам с приятелска подкрепа и поддръжка  от местните хора:


"Училището ни е много голяма сграда, в момента грижи полагаме за двора, тъй като лятото идват доста дечица, имаме игрище, погрижил съм се да е изпръскано и да е окосено, сградата се води негодна за експлоатация. Гледам в момента кое е приоритет. Имам много идеи, но е много трудно да се справиш без бюджет и без работна  сила.."


Как живеят хората в селото се опита да разбере с анкета Николай Хараламбов:


"Нормално се живее, като има парички, ама няма откъде да се изкарват пари... Всеки разчита на една пенсия... В момента земеделието е силно конкурентно, инфраструктурата - само се кърпи, амортизира се... Малко сме останали млади хора, горе-долу справяме се... Да има повече работни места искаме, за да останат млади хора, имаше програми по-рано, сега няма нищо..."


 НЧ "Просвета"  Косово е институцията, която се опитва да запази фолклорното богатство, което съществува в района - казва секретарят Росица Петрова. Певческата група в момента е намаляла, но идват 6 жени, а танцовата група е около 10 танцьори, включват се и млади хора.

 
Възражда се стар обичай, характерен за Косово, нарича се  "Вордум", в тази връзка санов вариант на люлка за обичая възстановени люлките, събрани са средства от хората за възстановяването им.  На този празник първо сядат най-възрастните хора на люлката, а младите стоят отстрани и гледат.  И колкото по-стари хора се люлеят на люлката, толкова по-голямо плодородие ще има в селото - казва Росица Петрова, секретар на читалището


църквата в село КосовоИ още една болка имат хората в село Косово, църквата  "Възнесение Христово", която е построена през 1830 година, в момента се нуждае от сериозен ремонт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15