Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се подмяна на ВиК мрежата

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

18
село Косово
Снимка: радио Видин
Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че е имало много птици - косове.

Пристигаме в селото в обедните часове, на площада няма хора, но кметският наместник Михаил Петков е тук и ни очаква. Той е млад човек, който живее в селото  със семейството си. От 1 месец е на тази длъжност, а вече са му се струпали доста проблеми за решаване . Докато ни чака решава сериозен проблем - мостът, по който минава тежката селскостопански техника е поддал и в момента е опасен за преминаващи автомобили. : 

"Това се получи вследствие на жътвата, започнаха да минават големи камиони, претоварват с тонаж, тепърва ще се оправя, ще получим становище как ще се ремонтира... От почти месец съм кметски наместник и се уча в движение, тук съм израснал, тук съм роден, по професия съм готвач. Мило ми е, драго ми е, израснал съм тук. Е, искам с нещо да помогна за селото."
 
Михаил е един от малкото млади хора тук в селото, всяка сутрин кара двете си деца на училище и на детска градина в Брегово, разказва той:
 

"Около 280-290 са жителите, 90% са възрастните, младите работят в града и по чужбина... Главният проблем е работата, за момента съм тук, но близкото училище е в Брегово на 7 км и ще търся по-добро обучение и по-добри перспективи... Повечето хора са на помощи или безработни... 
Няма общинска работа, а хората искат сигурни доходи, но в момента не може да се предложи... Животновъдите почти се разпаднаха, повечето хора си разпуснаха стадата, тук-там има по две-три животни, напоследък пчеларите идват тук и предпочитат нашия район, при нас има много добри условия - имаме доста водоизточници и разнообразие от растителност. Десетина къщи са купени от хора от други села"




 
В селото по проект е изграден красив парк, който се поддържа от хората.


"Есента ще влезе в сила подмяна на ВиК мрежа за питейната вода, лятото имаме страшно много аварии... Преди това хората са ползвали изворните води, но напоследък са доста занемарени... Преди години това се е правило от хората в селото. Сега имам план - да ги прочиствам и да се вземат проби и да се установи дали е годна за пиене... По моя идея е да се почисти гробищния парк... Първо младите са малко, възрастните идват сутрин. Събирам средства и ще закупя препарат и това, което сме прочистили, да го напръскаме, за да може зимата да е чисто..."


В село Косово има определена специална стая в кметството, където се раздава храна от Социалния домашен патронаж, за хора, които не могат сами да си готвят и това  е вид облекчение за тях. Храната се приготвя по специален рецептурник и е съобразена с всички изисквания на МЗ.

Трудно се работи в малко населено място, защото липсва работна сила и няма бюджет. Затова младият кметски наместник  работи най-вече сам с приятелска подкрепа и поддръжка  от местните хора:


"Училището ни е много голяма сграда, в момента грижи полагаме за двора, тъй като лятото идват доста дечица, имаме игрище, погрижил съм се да е изпръскано и да е окосено, сградата се води негодна за експлоатация. Гледам в момента кое е приоритет. Имам много идеи, но е много трудно да се справиш без бюджет и без работна  сила.."


Как живеят хората в селото се опита да разбере с анкета Николай Хараламбов:


"Нормално се живее, като има парички, ама няма откъде да се изкарват пари... Всеки разчита на една пенсия... В момента земеделието е силно конкурентно, инфраструктурата - само се кърпи, амортизира се... Малко сме останали млади хора, горе-долу справяме се... Да има повече работни места искаме, за да останат млади хора, имаше програми по-рано, сега няма нищо..."


 НЧ "Просвета"  Косово е институцията, която се опитва да запази фолклорното богатство, което съществува в района - казва секретарят Росица Петрова. Певческата група в момента е намаляла, но идват 6 жени, а танцовата група е около 10 танцьори, включват се и млади хора.

 
Възражда се стар обичай, характерен за Косово, нарича се  "Вордум", в тази връзка санов вариант на люлка за обичая възстановени люлките, събрани са средства от хората за възстановяването им.  На този празник първо сядат най-възрастните хора на люлката, а младите стоят отстрани и гледат.  И колкото по-стари хора се люлеят на люлката, толкова по-голямо плодородие ще има в селото - казва Росица Петрова, секретар на читалището


църквата в село КосовоИ още една болка имат хората в село Косово, църквата  "Възнесение Христово", която е построена през 1830 година, в момента се нуждае от сериозен ремонт.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28