Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Цифровото бъдеще на Европа

Снимка: архив

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е диагнозата? Критично ли е състоянието на пациента? Ами ако изкуственият интелект може да помага на оператора да взема правилните решения? Именно това се случва в Дания. Компютърното обучение означава, че системата моментално вижда по-голямата картина, опирайки се на опита от милиони обаждания от глобална мрежа, което ѝ позволява да вземе бързо решение.

"Компютрите никога не забравят, нито се нуждаят от кафе, нито се уморяват. Да си представим, че всеки медицински специалист разполага с такъв служител - като помощник с отлична памет, който може да му помогне във всяка важна ситуация да вземе възможно най-доброто решение.", каза Андреас Клиив изпълнителен директор на Корти - Дания.

Ако системата спасява животи днес, то е отчасти благодарение на финансирането от страна на ЕС. Европейският парламент иска фирми като тази да продължат цифровата революция в Европа. С оглед насърчаването и развитието на подобни високотехнологични стартиращи предприятия евродепутатите подкрепят програмата "Цифрова Европа". 

"Тази програма ще предостави много работилници на нашите граждани, предприемачи и заинтересовани страни на място, като им покаже как по-добре да внедрят цифровата реалност в работата и ежедневието си.“, обясни автора на доклада за "Цифрова Европа" и член на Европейския парламент Влатер Флего.

Програмата на стойност 7,6 милиарда евро ще подпомогне изграждането на стратегическия цифров капацитет на Европа, като направи тези технологии достъпни за обикновените хора и предприятия. Средствата от нея ще се инвестират в суперкомпютри и в развитие на изкуствения интелект, както и за гарантиране на киберсигурността и цифровия суверенитет на ЕС. Дигитализацията е част от бъдещето, смята Александър Димитров, представител на младежки екип Европа към еврохъб "Европа директно":

"Виждаме вече, че големи компании, както и като цяло целият свят върви в тази посока, така че със сигурност ще има все повече инвестиции в бъдещето. Дигитализацията позволява, за това да се намалят разходите, както и да се оптимизират много процеси, така че със сигурност това ще бъде важен акцент и в следващите години. Когато чуем дигитализация се сещаме за IT на първо място, но дигитализацията може да се внедри във всяка една сфера. В образованието със сигурност е нужно и виждаме в днешно време, че все повече се разчита на модерни устройства, които улесняват ученето. В здравеопазването също е от изключително значение дигитализацията, понеже това може да спаси животи, да съкрати с много времето за обслужване на един пациент, така че според мен здравеопазването и образованието са важни, но и в много други сфери също може да се внедри."

Според анкетирани младежи дигитализацията на Европа би помогнала много в настоящия забързан и динамичен живот:

"Би било добре, защото ще изисква много по-малко усилия и енергия, изразходвана от хората, да се правят неща, които са важни... Да би било полезно, стига да е в някаква златна среда, т.е. да е балансирано, да не е само компютър, да не е само човек, да може да се намери баланса между двете неща и да могат да работят в синхрон, така че да си помагаме взаимно."

От здравеопазването, транспорта и околната среда до по-добрата публична администрация и професионалното обучение по нови технологии, ЕП иска програмата "Цифрова Европа" да стимулира конкурентоспособността на ЕС, както и да помогне за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. Програмата, която Парламентът одобри на пленарната си сесия през април 2021 г., има бюджет от близо 7,6 млрд. евро и ще инвестира в пет области: суперкомпютри (2,2 млрд. евро), изкуствен интелект (2,1 млрд. евро), електронна сигурност (1,6 млрд. евро), развитието на цифровите умения (577 млн. евро) и широко прилагане на технологиите в икономиката и обществото (1,1 млрд. евро). Чрез новата програма "Цифрова Европа" членовете на ЕП искат да се осигури, че ЕС заема водещи позиции в областта на новите технологии и е на верния път към постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.
Вижте още

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност..

публикувано на 22.09.21 в 12:55

Състоянието на ЕС: какво не успяхме да свършим

По време на годишния дебат за Състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП отправиха редица въпроси към председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен относно най-неотложните предизвикателства пред ЕС. Дебатът за състоянието на Европейския съюз Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19..

публикувано на 22.09.21 в 10:50