Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорен фестивал в Мездра стана мост между четири континента

8
Снимка: Община Мездра

Със заключителен концерт на площад "България" завърши Първият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра", който се проведе от 18 до 22 юли 2021 г.. Организатори на събитието бяха Ансамбъл "Мездра" и НЧ "Просвета 1925", със съдействието на Община Мездра. Зрелищният спектакъл беше предшестван от дефиле, в центъра на града, на участниците във фестивала, предвождано от духов оркестър "Виво Монтана".


На откритата сцена се изявиха фолклорни състави от 10 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Със своите самобитни изпълнения на автентични танци от регионите, които представят, те хвърлиха своеобразен мост между четирите континента, съграден върху темелите на фолклорната магия на танца. В заключителния концерт се включиха: танцов дует Хулиана Пераза и Герман Обиагуе от Фолклорен балет "Абориген" от Канело̀нес, Уругвай; Маите Валенсия и Виктор Торес от фолклорен балет "Тзонтемок" към Национален учителски институт "Бенемерита" от Мексико сити, Мексико;  Ерик Солано, създател и ръководител на филипинска танцова компания "Парангал" от Сан Франциско, Калифорния, САЩ; Мис Пимвадее Чантаракосон и Дуситорн Нгамюнг от тайландска танцова група при Университет Валая Алонгкорн Раджабхад под кралски патронаж от провинция Патум Тани, Тайланд; Анастасия и Никита Обухови от фолклорен танцов театър "Ескада" към Творческо сдружение "Левеня" от Лвов, Украйна; Ана Дуарте, Джоана Сантош и Родриго Салтер от група за народни танци на Асоциация "FIFCA" от Бенфика-ду-Рибатежу, Португалия; Жасмин Кралик и Золан Пастор от фолклорен танцов ансамбъл "Барток" към Унгарската секция на Международната асоциация за народно изкуство (I.O.V.) от Будапеща, Унгария; студентски фолклорен ансамбъл "Мугурелул" към Университета Бабеш-Боляй от Клуж-Напока, Румъния; Асоциация за опазване на традиционната култура "Шумадия" от Баточина, Шумадийски окръг, Сърбия; културно-артистично сдружение "Шумадия" от с. Влашка, община Младеновац, Сърбия и ансамбъл "Мездра", България.


Всички участници във фестивала получиха стилни плакети с логото на International Folklore Festival "The Folklore Magic of Mezdra" от Община Мездра и грамоти от НЧ "Просвета 1925". 


Фестивалът завърши с ефектно лазерно светлинно шоу.


Галерия

Вижте още
Храмът Свети Пантелеймон, Снимка: Ваня Минева

Днес почитаме Свети Пантелеймон

Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. Свети Пантелеймон е учил лекарско изкуство, каза за Радио ВИДИН, свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Пантелеймон бил възпитан в двореца, там изучил лекарското изкуство. Но ето, че когато минавал през града се запознал с един възрастен..

публикувано на 27.07.21 в 07:40

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01