Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин става фестивална сцена

Снимка: Радио Видин

Десетият  фестивал на изкуствата "Дунавски вълни" започва на 26 юли, от 19:00 часа, на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Начало на събитието ще бъде поставено с концерта "Дунавски валс" на Симфониета – Видин. Във фестивалната програма са включени арт работилници и ателиета за деца, театрални представления, изложби, тематични вечери и много други. Ще гостуват актьори от Драматичен театър – Монтана, Stand Up Comedy Show на Ники Станоев, моноспектакълът "Живак" на Димитър Живков, ще пеят Ива и Велислава Костадинови. Градският духов оркестър на Видин ще представи концерт под наслов  "Музиката на 80-те и 90-те", предвидено е и Българско огнено шоу. На финала на юбилейното фестивално издание ще бъдат представени живите човешки съкровища на региона във фолклорна вечер с участието на самодейни състави и Антимовската духова музика.

За локации на фестивалните събития са избрани знакови места в града. Освен в средновековната крепост, те ще се провеждат в Крайдунавския парк, на сцената при Художествената галерия "Никола Петров" и в пространството на БиблиоПощата. Ето и цялата програма на събитието:


ПРОГРАМА НА ДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „ДУНАВСКИ ВЪЛНИ”

26-31 юли 2021 г., гр. Видин

26 юли, понеделник

19:00 ч. - Официално откриване на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни”, сцената на крепост „Баба Вида”

19:10 ч. - ”Дунавски валс” - концерт на Симфониета - Видин, сцената на крепост „Баба Вида”

27 юли, вторник

10:30 ч. - „Първи стъпки на сцена“ - театрална работилница за деца, открита сцена на БиблиоПощата

19:00 ч. - „Музиката на 80-те и 90-те“ - концерт на Градски духов оркестър - Видин, сцената на крепост „Баба Вида”

19:40 ч.  – „Страсти Илиеви“- моноспектакъл на Иван Рангелов, сцената на крепост „Баба Вида”

28 юли, сряда

11:00 ч. – „Лече-Буболече” - представление за деца по приказката на Георги Авгарски, открита сцена на БиблиоПощата

11:40 ч. -  Aтелие за кукли от горски материали, до откритата сцена на Библиопощата

17:00 ч. - „Изкуство срещу зависимости“ - арт работилница с експертите от Превантивно-информационен център за борба със зависимостите - Видин, Крайдунавски парк, до сцената наХудожествена галерия „Н. Петров“

19:00 ч. - #НИКИГОВОРИ за ИнфлуенЦата - Stand Up Comedy Show на Ники Станоев, сцената на крепост „Баба Вида”

21:00 ч. – „Живак” – моноспектакъл на Димитър Живков, сцената на крепост „Баба Вида”

29 юли, четвъртък

11:00 ч. - „Една приказно блатна история” - представление за деца на Куклен театър - Монтана, открита сцена на БиблиоПощата

17:30 ч. - „Случки стари за гори и пожари“ - представление за деца на Куклен театър - Монтана, на площада в кв. „Нов път“

19:00 ч. - ”Да докоснеш небето” - представление на Драматичен театър - Монтана, сцената на крепост „Баба Вида”

30 юли, петък

10:30 ч. - „Първи стъпки на сцена“ - театрална работилница за деца, открита сцена на БиблиоПощата

11:00 ч. - „Изкуство срещу зависимости“ - арт работилница с експертите от Превантивно-информационен център за борба със зависимостите - Видин, на площада в кв. „Нов път“

19:00 ч. – „Последвай стъпките“ – изложба на културна организация „Таратанци“, защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия до Художествената галерия

20:00 ч. – Концерт на Ива и Велислава Костадинови, сцена на Художествена галерия „Н. Петров“

21:00 ч. – Българско огнено шоу, сцена на Художествена галерия „Н. Петров“

31 юли, събота

17:00 ч. – Живите човешки съкровища на региона - фолклорна вечер и закриване на Фестивала ”Дунавски вълни“, с участието на самодейни състави и Антимовската духова музика, открита сцена на Художествена галерия „Н. Петров“
Вижте още
Храмът Свети Пантелеймон, Снимка: Ваня Минева

Днес почитаме Свети Пантелеймон

Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. Свети Пантелеймон е учил лекарско изкуство, каза за Радио ВИДИН, свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Пантелеймон бил възпитан в двореца, там изучил лекарското изкуство. Но ето, че когато минавал през града се запознал с един възрастен..

публикувано на 27.07.21 в 07:40

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01