Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панаирът в Ново село започва в събота

Снимка: Светла Бондова

Ново село се готви за  Новоселския  панаир. Откриването ще стане в събота, 24 юли, от 19 часа пред читалището. Новоселският събор се провежда след края на жътвата и тази година е посветен на 145-години от Новоселското въстание 1876 г.


Щанд със собствено производство ще предложи най-младата изба в Ново село. Освен представяне на различните видове и сортове вина, които предлага избата, ще има и дегустация на виното. Подготовката за събора започна с хигиенизирането на улиците още преди изборите. Доколкото може да се изчисти селото, когато тече ремонт на двете най-оживени улици от църквата "Успение Богородично" към площада. Бе направено  второ пръскане срещу комарите, за да са спокойни крайдунавските празнични вечери. 


Час преди официалното начало на панаира ще започне традиционния приятелски мач, който ще се играе на обновения новоселски стадион. За целта се събират млади футболисти, новоселски  синове и внуци, трениращи в различни тимове на България и чужбина.  За няколко тренировки, те трябва да се превърнат в страхотен екип, който да защити старата слава на Ново село – национален селски първенец за 1956 г. Тази година противник на отбора на Ново село ще бъдат футболисти от  ДУО Видин.


Ще се спазват  здравни ограничения, свързани с COVID-19, съществуват и финансови ограничения. Затова тази година Община Ново село не е предвидила концерт на известен изпълнител, но пък и двете вечери Балейската духова музика ще събере от 20:00 часа на голямо хоро местните жители и техните гости.

Вижте още

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05