Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панаирът в Ново село започва в събота

Снимка: Светла Бондова

Ново село се готви за  Новоселския  панаир. Откриването ще стане в събота, 24 юли, от 19 часа пред читалището. Новоселският събор се провежда след края на жътвата и тази година е посветен на 145-години от Новоселското въстание 1876 г.


Щанд със собствено производство ще предложи най-младата изба в Ново село. Освен представяне на различните видове и сортове вина, които предлага избата, ще има и дегустация на виното. Подготовката за събора започна с хигиенизирането на улиците още преди изборите. Доколкото може да се изчисти селото, когато тече ремонт на двете най-оживени улици от църквата "Успение Богородично" към площада. Бе направено  второ пръскане срещу комарите, за да са спокойни крайдунавските празнични вечери. 


Час преди официалното начало на панаира ще започне традиционния приятелски мач, който ще се играе на обновения новоселски стадион. За целта се събират млади футболисти, новоселски  синове и внуци, трениращи в различни тимове на България и чужбина.  За няколко тренировки, те трябва да се превърнат в страхотен екип, който да защити старата слава на Ново село – национален селски първенец за 1956 г. Тази година противник на отбора на Ново село ще бъдат футболисти от  ДУО Видин.


Ще се спазват  здравни ограничения, свързани с COVID-19, съществуват и финансови ограничения. Затова тази година Община Ново село не е предвидила концерт на известен изпълнител, но пък и двете вечери Балейската духова музика ще събере от 20:00 часа на голямо хоро местните жители и техните гости.

Вижте още

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05