Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

Снимка: Радио Видин

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци от години е принудена да живее без токВ къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и електричеството ѝ:


"Електромерът ми е в гаража на дома. Идвал е човек и ми казва колко има  по 10, по 15 лева."


Карамфила редовно плаща данъка си за къщата, но иначе домът и е незаконен. Това е и пречката от електроразпределителното дружество да открият партида за ток на нейно име. Със случая са запознати в кметството в селото, но няма как да помогнат. За да има ток, първо трябва да бъде узаконен имотът казва кметът Ирена Иванова:


"До колкото ми е известно, те дори нямат документ за собственост. За да се подадат документи до енергото, трябва най-напред да имат документ за собственост. И от там трябва да се започне. Тя плаща данък, да, но от енергото искат нотариален акт."


Възрастната жена казва, че няма как да събере парите: 


"Хиляда лева ми е само тока - хиляда и двеста,  и къщата да я узаконим - две хиляди лева. Откъде тия пари на тая беднотия."


Наскоро внучката, която ѝ помагала  заминала за чужбина:


"Ето, заминаха натам. Казва, бабо, ще  тръгнем. Не може така да живеем. Те заминаха на работа."


Баба Карамфила казва, че е направила всичко по силите си, да има отново електричество в дома си, но няма на кого да разчита за помощ.

Вижте още

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение?  "Първо е важно да изясним..

публикувано на 28.09.21 в 15:40
чешмата край Ботево

Моля, пазете чисти чешмите!

Много често пътуващите по второкласния път покрай река Дунав спират на отбивка след село Ботево , където има чешма с бистра и студена вода. Това е и първата отбивка след Дунав мост 2, на която пътуващите спират, привлечени от течащата от два чучура вода.  Според хората тя е една от най-хубавите в района. За съжаление чешмата край село Ботево е..

публикувано на 28.09.21 в 14:30

Симфониета Видин отбелязва годишнини на именити български творци

Концерт, посветен на 80-годишнината на композитора проф. Михаил Пеков и на 70-годишнината на цигуларя Йосиф Радионов, ще представи тази вечер Симфониета Видин. Солисти ще са именитите цигулари проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Едно от произведенията, които двамата ще изпълнят - "Концерт за две цигулки", е посветено от проф. Пеков..

публикувано на 28.09.21 в 10:25

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30