Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

Снимка: Радио Видин

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците. Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме остава, казва Николай Антов, който е представител на туристическа агенция във Видин:


"В разгара сме на едно много особено лято - сезон 2021-ва. Хубавото е, че желанието, което имат хората да пътуват не е изчезнало съвсем, въпреки че те са наплашени от ситуацията, която ни съпътства вече втора година."


От началото на юли е в сила цифров сертификат, който цели да улесни придвижването ни между държавите, членки на Европейския съюз. Сертификатът показва, че даден човек е бил ваксиниран, има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от COVID-19 през последните шест месеца. Идеята е да се създаде доверие между държавите членки, за да може хората да пътуват в едно пространство без вътрешни граници, каза пред Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар:


"Сега имаме регламента, който е задължителен за всички държави членки. Същевременно виждаме проблеми, които бяха предвидим. Този преходен етап на постепенно навлизане, например изискваше една много важна инфраструктура. Също така сертификатът трябваше да има едни и същи характеристики във всички държави членки, но видяхме, че има различни практики. Те трябва да бъдат наблюдавани от Комисията. Всички държави членки трябва да дават едни и същи гаранции, да има правна сигурност."


Европейският цифров сертификат се издава от национални органи. Информацията се съхранява под формата на QR код. Този код може да бъде показан в електронен формат или разпечатан на хартия. При пътуване той се сканира, а издаването му е безплатно. Системата ще продължи да действа 12 месеца и обхваща всички 27 страни от Европейския съюз заедно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Безпрепятствено през европейските границите преминава Борислав Бориславов, който се прибира с автомобил от Финландия. Не се притеснява и за прибирането си обратно във Финландия, което ще е със самолет, но има познати, които се замислят дали да пътуват:

"Не съм срещал никакви проверки. Едва тук на българската граница ме спряха. Казаха, че трябва да остана десет дни под карантина или да си направя антигенен тест. Аз си направих антигенен тест... Има хора, които ги притеснява това пътуване, но има хора, които са се прибрали от Финландия без никакъв проблем."


Освен наложените от държавите мерки за ограничаване на пандемията, всеки от пътуващите има лична и отговорност, казва Николай Антов:


"Хората пътуват и ние сме доволни, че имат такова желание. Каква е отговорността на туристите, които са тръгнали да пътуват? Най-вече човек трябва да бъде отговорен към своите навици, които е създал през тези две години, за да се предпазва, да предпазва себе си, да предпазва околните. Това е носенето на маска, когато се пътува организирано с автобус. Вече в самолет е задължително по време на целия полет пътниците да са с маски. Много важно е човек, който не се чувства комфортно, да бъде честен, да предупреди туроператор, да отмени полет, защото има такива опции, с които може да се отложи пътуване. Има такива застраховки, които покриват ковид преди самия полет, преди самото пътуване. Те не са толкова скъпи, но гарантират, че сумата, която туристът е вложил, ще бъде възстановена. Всичко това според мен опира до културата на пътника. Той трябва да бъде отговорен за себе си и за хората в превозното средство… Всяка държава си има свои  изисквания, които трябва да се спазват, за да се влезе на територията на самата държава. Когато  говорим за Европейски съюз, имаме няколко фактора, които осигуряват влизането. Първо, ако си ваксиниран, имаш сертификат. Ако си преболедувал, имаш сертификат. Тези сертификати вече чрез помощта на личните лекари, всеки от нас може да извади от системата и да прилага. Когато това не е на лице, можеш да приложиш антигенен тест, направен в рамките на 48 часа или PCR, направен в рамките на 72 часа. Това са задължителни условия за влизане на територията на целия Европейски съюз. Въпреки това има държави, които в зависимост от превозното средство, настояват този тест да бъде качен в самолетния билет, да бъде попълнен така нареченият QR код, който информира външното министерство или министерството на здравето на съответната страна, че влиза пътник и къде отива с какво превозно средство, в колко часа ще бъде на територията на страната. По този начин имаме контрол на движението на пътниците."


Сертификатът не е необходимо условие за пътуване. Ако го нямате обаче, ще трябва да изпълнявате изискванията в страната, където отивате - например, може да се наложи да останете в карантина. В изключителни случаи като например при внезапна поява и разпространение на нов вариант на вируса, всяка държава в ЕС може да въведе ограничения дори за притежатели на сертификати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15