Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

Снимка: Радио Видин

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците. Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме остава, казва Николай Антов, който е представител на туристическа агенция във Видин:


"В разгара сме на едно много особено лято - сезон 2021-ва. Хубавото е, че желанието, което имат хората да пътуват не е изчезнало съвсем, въпреки че те са наплашени от ситуацията, която ни съпътства вече втора година."


От началото на юли е в сила цифров сертификат, който цели да улесни придвижването ни между държавите, членки на Европейския съюз. Сертификатът показва, че даден човек е бил ваксиниран, има скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от COVID-19 през последните шест месеца. Идеята е да се създаде доверие между държавите членки, за да може хората да пътуват в едно пространство без вътрешни граници, каза пред Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар:


"Сега имаме регламента, който е задължителен за всички държави членки. Същевременно виждаме проблеми, които бяха предвидим. Този преходен етап на постепенно навлизане, например изискваше една много важна инфраструктура. Също така сертификатът трябваше да има едни и същи характеристики във всички държави членки, но видяхме, че има различни практики. Те трябва да бъдат наблюдавани от Комисията. Всички държави членки трябва да дават едни и същи гаранции, да има правна сигурност."


Европейският цифров сертификат се издава от национални органи. Информацията се съхранява под формата на QR код. Този код може да бъде показан в електронен формат или разпечатан на хартия. При пътуване той се сканира, а издаването му е безплатно. Системата ще продължи да действа 12 месеца и обхваща всички 27 страни от Европейския съюз заедно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Безпрепятствено през европейските границите преминава Борислав Бориславов, който се прибира с автомобил от Финландия. Не се притеснява и за прибирането си обратно във Финландия, което ще е със самолет, но има познати, които се замислят дали да пътуват:

"Не съм срещал никакви проверки. Едва тук на българската граница ме спряха. Казаха, че трябва да остана десет дни под карантина или да си направя антигенен тест. Аз си направих антигенен тест... Има хора, които ги притеснява това пътуване, но има хора, които са се прибрали от Финландия без никакъв проблем."


Освен наложените от държавите мерки за ограничаване на пандемията, всеки от пътуващите има лична и отговорност, казва Николай Антов:


"Хората пътуват и ние сме доволни, че имат такова желание. Каква е отговорността на туристите, които са тръгнали да пътуват? Най-вече човек трябва да бъде отговорен към своите навици, които е създал през тези две години, за да се предпазва, да предпазва себе си, да предпазва околните. Това е носенето на маска, когато се пътува организирано с автобус. Вече в самолет е задължително по време на целия полет пътниците да са с маски. Много важно е човек, който не се чувства комфортно, да бъде честен, да предупреди туроператор, да отмени полет, защото има такива опции, с които може да се отложи пътуване. Има такива застраховки, които покриват ковид преди самия полет, преди самото пътуване. Те не са толкова скъпи, но гарантират, че сумата, която туристът е вложил, ще бъде възстановена. Всичко това според мен опира до културата на пътника. Той трябва да бъде отговорен за себе си и за хората в превозното средство… Всяка държава си има свои  изисквания, които трябва да се спазват, за да се влезе на територията на самата държава. Когато  говорим за Европейски съюз, имаме няколко фактора, които осигуряват влизането. Първо, ако си ваксиниран, имаш сертификат. Ако си преболедувал, имаш сертификат. Тези сертификати вече чрез помощта на личните лекари, всеки от нас може да извади от системата и да прилага. Когато това не е на лице, можеш да приложиш антигенен тест, направен в рамките на 48 часа или PCR, направен в рамките на 72 часа. Това са задължителни условия за влизане на територията на целия Европейски съюз. Въпреки това има държави, които в зависимост от превозното средство, настояват този тест да бъде качен в самолетния билет, да бъде попълнен така нареченият QR код, който информира външното министерство или министерството на здравето на съответната страна, че влиза пътник и къде отива с какво превозно средство, в колко часа ще бъде на територията на страната. По този начин имаме контрол на движението на пътниците."


Сертификатът не е необходимо условие за пътуване. Ако го нямате обаче, ще трябва да изпълнявате изискванията в страната, където отивате - например, може да се наложи да останете в карантина. В изключителни случаи като например при внезапна поява и разпространение на нов вариант на вируса, всяка държава в ЕС може да въведе ограничения дори за притежатели на сертификати.

Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05