Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци чистят брега на Дунав в Лом

почистване брега на река Дунав
Снимка: община Лом


За втори ден екоактивисти и доброволци се включват в почистването на брега на Дунав в Лом.

Гражданската инициатива „Да ликвидираме джунглата по брега на Дунава от Морския клуб до Вишката” цели да се изчисти брегова ивица с дължина близо 300 метра от храстовидната аморфа и увивните растения.

Инициаторите се надяват да се включат повече доброволци в днешната акция, която е от 08.00 до 11.00 часа, след което в 17.00 часа започва втория етап на почистването.


почистване брег ана река Дунав в Лом

Изискването е да се носят ръкавици, ножици, триони и всякакви други инструменти, предназначени за рязане на храсти. От Община Лом също се включват в екоакцията с работници и техника от ОП „Чистота”. 

Превозът на събраните зелените отпадъци ще бъде извозен с транспорт на общинската фирма. Вижте още

Сложиха под карантина два класа в Монтанско

Две паралелки с ученици от Монтана и Вършец са под домашна карантина, заради болен техен съученик от COVID-19. В 5-то училище "Христо Ботев" Монтана един първи клас с 21 ученици е под карантина и 23-ма ученици от девети клас на училище "Иван Вазов" във Вършец, съобщават от РЗИ Монтана. Към 23 септември болните от коронавирус в областта са..

публикувано на 23.09.21 в 15:33

В Долни Цибър протестират заради честото спиране на тока

Жители на монтанското село Долни Цибър излязоха на предупредителен протест тази сутрин. Те са недоволни от честото спиране на електрозахранването заради ремонтни дейности и настояват това да става при ясен график. Това каза за радио Видин кметът на селото Камен Димитров. "Вече не се търпи това нещо, което става. Тук от повече от два месеца се..

публикувано на 23.09.21 в 14:31

Видинско училище се включва в Европейската седмица на спорта

Европейски ден на спорта организира видинското училище "Любен Каравелов". Инициативата ще се проведе на 24 септември от 9 часа в двора на училището. Съобразили сме програмата с новите изисквания, каза за Радио Видин директорът на учебното заведение Любка Найденова: "На откриването ще участват само учениците от 3-ти 4-ти клас на различни..

публикувано на 23.09.21 в 14:28

Пет COVID зони са разкрити в област Враца

В пет медицински центъра в област Враца ще се приемат  пациенти с  COVID-19  за преглед и лечение   в условията на извънболнична медицинска помощ, съобщават от РЗОК - Враца.    Към 23.09.2021 г. на територията на област Враца, по договор с НЗОК/РЗОК Враца функционират , пет специализирани кабинета, в които ще се преглеждат  пациенти..

публикувано на 23.09.21 в 13:38

Бюст-паметник на Иван Вазов вече краси мездренската гимназия

В деня, в който се навършиха 100 години от смъртта на Иван Вазов - 22 септември 2021 г., в двора на мездренската гимназия, чийто патрон е народният поет, официално беше открит бюст-паметник на Патриарха на българската литература. Той е изграден по идея и благодарение на общественополезната дейност на Инициативен комитет с председател д-р..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Започват проявите за 130-годишнината на видинския театър

От днес започват събитията, посветени на 130-годишнината на видинския драматичен театър - първият, построен в България. Официалното начало ще бъде дадено тази вечер с концерт-спектакъл, който ще се състои на сцената на театъра при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, уточни директорът на Драматичен театър "Владимир Трандафилов"..

публикувано на 23.09.21 в 12:13

538 души в община Кула са се преброили, 127 от тях- електронно

До 23 септември  в община Кула са преброени 538 души, 356 домакинства и 845 сгради. Електронно са се преброили вече 127 души, показва справка от отдел "Статистически изследвания-Видин". От общинската администрация припомнята, че срокът на електронното преброяване е удължен до 30 септември. Графикът на преброителите остава непроменен...

публикувано на 23.09.21 в 12:00