Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творби, създадени в пленер, са изложени в Оряхово

Плакат за изложба в Оряхово с творби от пленер
Снимка: галерия Савчеви

Приключи поредният пленер в Оряхово, организиран от галерия "Савчеви".

Това е петият пленер, който се провежда тази година.

В пленера взеха участие 8 художници, а темата е красотата на река Дунав. Някои от участниците идват за пръв път, други за втори и трети път - казва организаторът Нейчо Савчев:

" В пленера участат Вергиния Пенчева, която е от Русе и е преподавател в училището по изкуствата и преподава живопис и изкуствознание. Камен Бонев, който е от Добрич, негови колеги -състуденти са Димитър Каратонев от Харманли, който идва за първи път......Веселин Дамянов, т.нар. ВЕС, учител в Сливен, Елена Панайотова от София, Даниела Ефремова от София, Пенка Минчева, Красимир Митов от Селановци."

 Творбите,създадени в пленера, могат да бъдат видяни  до 2 август. 

Следващият пленер ще започне на 27 юли и ще продължи до 3 август.

Вижте още

11 души са новозаразени с COVID-19 във Врачанско

11 души от Врачанско са новите инфектирани с коронавирус, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Добрата новина е, че в съботния ден няма починал с COVID-19 и нито един от новите заболели не е хоспитализиран в лечебно заведение.  Активните носители на заразата в областта вече са 718, от тях 632-ма са си у дома, а в болници- 86.  Сред новите..

публикувано на 26.09.21 в 09:13

Лом отбелязва 165 години читалище и театър

Богата е културната програма, с която Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа  тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. Проявите започват на 27 септември 2021 г., понеделник, с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 часа. Кръгла маса на тема: "Известно и..

публикувано на 26.09.21 в 09:06

Кът за творчество и отдих бе открит в мездренското село Зли дол

В мездренското село Зли дол вече имат кът за творчество и отдих. Макар и само 80, жителите на населеното място живеят задружно и се грижат с любов за селото си. Новооткритият там кът за творчество и отдих е реализиран по  спечелен проект "Създаваме заедно- 2020", съвместно с Младежки център- Враца. Новата придобивка ще  обединява млади и стари, и ще..

публикувано на 26.09.21 в 08:55

46 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

20 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Видин през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Монтана новозаразените са 15, а 11 са в област Враца. 1038 са общо новите случаи за страната, при направени 10 875 теста. 26 пациенти са починали от COVID-19 през изминалото денонощие, а излекуваните са..

публикувано на 26.09.21 в 07:21

Във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб

С кампания за по-чиста околна среда от "Лайънс клуб" във Видин отбелязаха Световния ден на белия дроб, 25 септември. В природо-математическата гимназия в града поставиха сензор за замерване на основните замърсители. Видин е сред градовете в страната с най-високо съдържание на фини прахови частици във въздуха, а това утежнява състоянието на хората с..

публикувано на 25.09.21 в 16:23

Кула отбеляза Независимостта на България с възпоменателно събитие на 24 септември

Живата картина бе пресъздадена от патриотичен клуб "Бдинци" гр. Видин по повод 113 години от Независимостта на България 22 септември 1908 година, по покана на община Кула. Присъстваха ученици от СУ "Васил Левски" - гр. Кула, от различни възрасти. Децата имаха възможност да разгледат автентични военни униформи и снаряжение от онова време,..

публикувано на 25.09.21 в 15:43

Образователни филми за здравните кризи представиха в Монтана

Трите образователни филма са на фондация "Моят век" /MyCentury/. Автори са журналистите Велислав Радев и Джанет Бари . Всеки едни от филмите е от по 6 минути и са изработени в Англия, разказа в Монтана Велислав Радев. "Трите филма са за здравни кризи в миналото в България, как властите в България са действали при здравни кризи в миналото"...

публикувано на 25.09.21 в 15:22