Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението на Зара от Видин продължава

Зара и майка й Йорданка Стефанова
Снимка: личен архив


Продължава кампанията за събиране на средства в помощ на 9- годишната Зара от Видин. След дарителската акция преди 3 години  бяха събрани необходимите средства за операция и резултатите се оказаха обнадеждаващи. Лечението продължава, както и събирането на средства за него. "Нашата слънчева усмивка" - така майка ѝ и баба ѝ наричат своето момиченце Велизара. Тя е с  диагноза  хидроцефалия, детска церебрална парализа  и слепота на мозъка.  Така е родена и от раждането ѝ до днес, в продължение на 9 години, майка ѝ  се бори за подобряване на нейното състояние. Момиченцето все още  не може да ходи и да говори, но има добри новини - има наченки на частично периферно зрение.


През 2018 година получават предложение за Бимакс терапия със стволови клетки. Благодарение на много хора и на дарителска кампания се събират 45 хил. евро и се правят три интервенции. Вследствие на това се наблюдава подобрение  в общото  състояние на малката Зара, най-вече като поведение. Наскоро се налага да претърпи още две операции на тазобедрените стави  - разказва майката Йорданка Стефанова:


"Наложи се да претърпи още две операции - на тазобедрените стави и на ходилата... Вместо да стои в гипс 4 седмици, ние бяхме 4 месеца и това отслаби мускулатурата и се наложи да започнем интензивна рехабилитация в център "Рибем" в Истанбул, където тя се лекува... Тя не може да остане без процедури, докато е с имплантите. След това процедурите ще бъдат още по-интензивни, когато се извърши поредната операция за отстраняването им... Чакаме, нямам оферта за операцията все още, нямам представа колко ще струва.."


Зара и майка й Йорданка СтефановаВ момента се прави рехабилитация, която не бива да спира, есента предстои  операция  в Истанбул.

"Всичко, което ѝ говоря, ме разбира... Когнитивно е с подобрение. Нямаше никаква зрителна острота... сега успяхме да открием частично периферно зрение, което пак е нещо и приемахме медикаменти за това, щом се повлиява, значи вървим в правилния път... Процесът на лечение 9 години не е спирал. В момента средствата са за рехабилитацията... Предстоят ни операция в България, в Пирогов и операция в Истанбул.  До момента има 10 мозъчни операции, правени по повод хидроцефалията... Мога да кажа на майките, които имат подобни проблеми с техните деца, да бъдат реалисти. Най-вече трябва да се работи вкъщи с детето. Ние с Велизара работим всеки ден не по-малко от 3 часа."

Дейностите  в рехабилитационния център в Истанбул струват 65 евро за 1 час. Зара посещава центъра всеки ден, без събота и неделя, по 3 часа, това са 390 лв. всеки ден. Сума, която не е посилна за семейството.

Зара и майка й Йорданка Стефанова
Ето какво споделя Йорданка във Фейсбук:


"Толкова много се гордея с нея. Толкова много се гордея с нейното постоянство, с нейната упоритост, с това как стоически издържа всичко. Тя се бори заедно с мен, а в това намирам целия си смисъл. За повечето деца да седнат така е нещо нормално, обикновено. Ние мечтаем за техните обикновени неща. За нас те са необикновени и са плод на много усилия. Всеки ден. Всеки час. Всяка минута. За да може Зари да ходи, да се храни сама, да облича в думи желанията си, да измие зъбките си, да може да си облече роклята сама, да мога да я разбера... В такива ситуации на пръв поглед обикновените неща стават мечти. Мечти, които аз ще сбъдна. Ние ще сбъднем. За мен и за моето дете. Няма да се спра пред нищо. Защото мечтите не се сбъдват просто така. Особено нашите. За тях се иска много упоритост, още повече усилия, постоянство, безброй пропътувани километри, да намериш сила вътре в себе си да продължиш.

Знам. Вярвам. Мога. Мечтая. За нея. И само за нея. Продължавам. Постигам го. Едно по едно. Малко по малко. Стъпка по стъпка. Сбъдвам мечтите ни. Защото това е единственото, което има смисъл за мен. Защото това е най-важното. Защото тя е моето всичко."

Начините, по които можете да помогнете за лечението на Зара, са следните:

❤️ чрез Paypal: ystefanovav@gmail.com

❤ със SMS съобщение чрез текст: DMS ZARA на номер 17777

❤️ чрез превод по дарителската й сметка или през Изи пей с данни:

Титуляр: Велизара Василева Богоева
IBAN (BGN): BG32UBBS80021074421540
Банка: Обединена Българска Банка
SWIFT код: UBBSBGSF
Адрес: гр. София, бул. Витоша 89Б

❤с дебитна карта https://platformata.bg/.../821:4406.../details/campaign.html
❤️ чрез Help Karma: https://helpkarma.com/.../zapazi-usmivkata-na-zara-save...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15