Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът "Дунавски вълни" започва с "Дунавски валс" довечера

Снимка: Община Видин

Официалното откриване на Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни" е тази вечер от 19 часа, на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Начало на събитието ще бъде поставено с концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин. В програмата са включени арт работилници и ателиета за деца, театрални представления, изложби, тематични вечери и много, много други, каза съобщи Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство" в Община Видин:

"На 26 юли, понеделник, ще стартира Десетото издание на фестивал на изкуствата "Дунавски вълни". Това е един фестивал, който видинчани, а и гостите на града ни, добре познават. Той се зароди преди наистина един сериозен период от време, по един проект, който имаше за цел да провокира създаването на иновативни културни събития. Фестивалът представлява синтез на различни изкуства и целта на Община Видин е в рамките на една седмица, наистина, да успее да представи една пъстра палитра от най-различни културни събития, през концерти, изложби, театрални представления, арт работилници. Една такава палитра, която да позволява от една страна изявата на професионалисти, а от друга да дава възможност и на самата публика да се включва и да стане една наистина реална част от провеждането на фестивала. По традиция фестивалът ще бъде открит с концерт на Симфониета - Видин на крепостта "Баба Вида", концертът ще е от 19 часа. Този път нашите колеги от Симфониетата са избрали да ни зарадват с "Дунавски валсове" - много подходящо, вярвам."

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15