Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Костадинов: Ще настояваме всеки пенсионер в страната да не пада под прага на бедността

Атанас Костадинов
Снимка: Любо Андреев

От БСП ще настояват за преизчисляване на пенсиите. Народният представител от Монтана Атанас Костадинов е съвносител на пет законопроекта, които коалиция "БСП за България" е направила още в първата седмица на 46-тото НС. Законопроекти за: възрастните хора; за допълнение на Кодекса за социално осигуряване; за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца; за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и  за изменение на Закона за местните данъци и такси са внесените документи в деловодството на Парламента.


"При семейните помощи за деца не по-малко от 10 работни заплати, при осигурени не по-малко от 24 месеца родители с платени осигуровки. Родителите на 246 776 деца няма да заплащат такси за ясли и детски градини. При пенсионерите, за около милион и половина пенсионери, които са 1/4 по-малко, 22-23%  населението на България.", каза Атанас Костадинов


Служебният кабинет стартира актуализация на бюджета. Ще настояваме всеки пенсионер в страната да не пада под прага на бедността, каза още Костадинов:


"Няма да изпадаме в крайности. На този етап приемаме, че ако не е нашето предложение няма да бъде друго, защото ние искаме пълното преизчисление на база 2018-та. Двата подхода също се обсъждат, дали чрез коефициента да стане или чрез средногодишната база. Приемаме, че това е първа стъпка към основната ни цел. Наясно сме, че не може веднага всичко да се случи. Ако цялата ни идея е 22-23% да стигне преизчислението, в момента чрез тази процедура, която предлага служебния министър се достига горе долу малко повече от 1/3 от тази цел. Така че стъпка по стъпка сега, чрез актуализация, ще го постигнем това преизчисление."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смесеният камерен хор при читалището в Бяла Слатина с отличия от конкурс

Смесеният камерен хор при НЧ "Развитие-1892"- Бяла Слатина бе отличен на Националния фестивал на старата градска, шлагерна и популярна песен "Самоков 2024". Това съобщи секретарят на читалището Светлина Берова: "Там се представихме блестящо. Под диригентството на маестро Пламена Гешковска, бяхме отличени с най-високата награда - "Специалната..

публикувано на 12.10.24 в 17:16

Ученици от Мездра се запознаха с работата на пожарникарите и спасителите

Ученици от първи до четвърти клас на СУ "Иван Вазов" от град Мездра проведоха занимания на тема  "Професиите на пожарникаря и спасителя"- за усвояването на знания за видовете стихийни бедствия и начините за предпазване и адекватно поведение.  Пожарникар от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" запозна учениците с..

публикувано на 12.10.24 в 16:50

Отбелязваме Световния ден на прелетните птици

На 12 октомври се отбелязва Световният ден на прелетните птици. Този ден е иницииран от конвенцията за мигриращите видове, каза Стойчо Стойчев - директор по природозащита в Българското дружество за защита на птиците: "Това е международна конвенция, която обединява страни, решени да подпомагат миграцията не само на птиците и на други..

публикувано на 12.10.24 в 16:42

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца.   34- годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община Бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е бързо..

публикувано на 12.10.24 в 16:35

Полицаи спряха кражба на гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка, край село Долна Вереница.  При извършване на обход на екип на "Пътна полиция"- Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано лице източващо гориво от спрял да почива тир. След като забелязал униформените лицето се скрило в..

публикувано на 12.10.24 в 16:32

Мездренски творци ще почетат бележити автори

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925"- Мездра не пропускат да уважат годишнините на изтъкнати писатели и поети. През идната седмица на творческа вечер те ще говорят за  живота и творчеството на българските писатели Йордан Радичков- по повод 95 години от рождението му и на Виктор Пасков- по повод 75 години от рождението му...

публикувано на 12.10.24 в 16:05

В Берковица отбелязаха Деня на българската община

По повод Деня на българската община, който отбелязваме на 12 октомври, община Берковица проведе ден отворените врати на 11 октомври. Това съобщи кметът Радослав Найденов. 10 ученици от Лесотехническата професионална гимназия и от гимназия "Д-р Иван Панов" взеха участие в управлението на Община Берковица за един ден. "Бяха на ключови..

публикувано на 12.10.24 в 15:55