Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Пенсионната реформа трябва да е насочена към младите

Стоян Панчев
Снимка: Силвия Великова


Държавната пенсионна система в България се намира в състояние на практически фалит. Държавният фонд "Пенсии" не може да бъде спасен. Неговите проблеми са хронични и се коренят в неговата фундаментална структура, посочват икономистите от Експертния клуб за икономика и политика и от Българското либертарианско общество.

Πo-виcoĸaта пeнcиoннa възpacт и пo-виcoĸите paзxoди зa coциaлнo ocигypявaнe щe бъдaт двaтa пpeĸи eфeĸтa въpxy paбoтeщитe днec, aĸo ocигypитeлнaтa cиcтeмa нe бъдe пpoмeнeнa, обясни в "Посоките на делника" икономистът Стоян Панчев.

"Първото нещо, което не се прави, е да се признае, че има проблем. По медиите гледаме все същите стари лица, които разправят, че пенсионната система е супер, всичко е наред, няма проблеми. Общото послание е, че пенсионната система е супер, просто трябват едни неща да бъдат натаманени в нея. Истината е, че състоянието не е изобщо добро. Проблемът е в тази разходопокривна система, в която работещите плащат на пенсионерите. Ние нямаме достатъчно на брой работещи. Самият НОИ предупреди, че се движим в посока в следващите 20 години да изравним броя на работещите с броя на пенсионерите. Този процес води до това, че в момента имаме дефицит от 6 милиарда, т.е 50 % от системата е на дефицит. Вместо да събира достатъчно пари от всички работещи, се оказва че всички събрани пари от осигуровките водят до половината от приходите, които са нужни. Останалата половина се финансира от държавния бюджет чрез други данъци, които се плащат. Фундаменталният проблем на системата е, че разходопокривният момент е фалирал в момента. Тази пенсионна система, която имаме в момента, беше тръгнала натам хората да имат лични спестовни сметки - аз работя, тези пари се натрупват, това е т.нар втори стълб, и така разчиташ на собствените си спестявания. В момента 5.5 % от заплатата отиват във втория стълб. На практика сме заседнали в система, в която всеки има малка лична сметка, но голяма част от пенсионната система продължава да преминава през първия стълб. Имаме генерален проблем, който се игнорира, за него не се говори, но за сметка на това - старите лица си пеят, че всичко е наред". 

Пенсиите на над 2 млн. българи да бъдат повишени средно с 64 лв. от 1 октомври предвижда актуализация на бюджета. Според предложените промени минималната пенсия ще стане 340 лв., при 300 лв. в момента, а максималната ще нарасне от 1440 лв. на 1500 лв. Предвижда се и вдигане на коефициента за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35. По този начин пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12,5%, 

На българските граждани трябва да бъде позволено сами да трупат реални спестявания за своите старини, а не просто да плащат за нечия чужда издръжка, посочи още Панчев.

"Политическите настроения показват, че ситуацията и системата нямат шанс да се променят. Никой не отчита съществуващите проблеми. Нашата идея е да се разширява обхватът на личните спестявания, а в момента по-скоро се разширява първият стълб и се върви към национализиране на вторият както предложиха ГЕРБ през 2014. Така ние ще разчитаме още повече на тази разходопокривна система, която не е състоятелна финансово. За да мислиш по този начин, трябва да имаш десетилетия напред хоризонт на мислене. В Парламента хоризонтът е до края на годината".

Експертите от ЕКИП и БЛО са организатори на кампанията "Пенсионна реформа за младите", целяща фундаментално преосмисляне на пенсионното осигуряване в България.

"Ние се опитваме от нашата организация да говорим с младите хора. Преди 2-3 години проведохме кампания, озаглавена "Пенсионна реформа за младите". Големият губещ в момента са младите - ще трябва да финансират още по-голяма и раздута система, ще трябва да дават допълнителни пари. Осигуровките най-вероятно ще бъдат по-високи, защото дългосрочно това нещо няма как да се издържа. За нас не се спестява нищо, единствено което е във втория стълб - 5.5 %. Дългосрочно най-прецакани сме ние, които сме младите работещи. Най-голямата част от заплатата, която се спира, отива за пенсионната система, за нея сега, по-голяма част от него не се инвестира, а веднага се харчи. Изчисленията показват, че непрекъснато ще има увеличаване на пенсионната възраст. Аз и ти, това нашето поколение, ще се пенсионира над 70-годишна възраст". 

Няма нищо по-дългосрочно от временната мярка, напомни Панчев.

"Мая Манолова, БСП решиха да задминат даже Борисов, засилиха процеса. Сериозният поглед върху пенсионната система няма да се случи скоро. Такива са политическите процеси. От една страна, партиите са надпреварват да са популистки, да са разточители, а от друга страна, настъпва и процес на инфлация. Не е случайно, че БСП и Манолова говорят за актуализация още от октомври. Тогава цените ще се покачат сериозно следствие на новите цени за бита".

Вижте още

Днешните туристи- млади хора, които търсят преживяване

В Световния ден на туризма говорим за планинския туризъм, за даденостите и възможностите, които има Северозападът да посреща туристи в планината. Напоследък все повече млади хора използват свободното си време за планински преходи и разходки сред природата.  От 2011 година Кирил Кирилов започва да води туристи в Белоградчишкия регион...

публикувано на 27.09.21 в 15:16

Добруша- селото на столетниците

Най-възрастният жител на най-малкото село в община Криводол е бил Коцо Михайлов, който е живял 111 години. Освен него тук е имало и други дълголетници- Данка Илиева- живяла 106 години, Йончо Стамболийски, живял 102 години и Костадин Пивичарски, починал също на 102 години. И всички те, наред с преданията, потвърждават, че тук са били останките от..

публикувано на 24.09.21 в 18:30
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35