Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания предизвиква децата да четат

Снимка: Фейсбук Първа частна библиотека Комарево


Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица. Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили  интереса към четенето при децата, да прекарат време със своите родителите и също така да влязат в библиотека, обясни Цвета Йорданова - председател на фондация "За Комарево":


"В Комарево отворихме частна библиотека за обществено ползване. Тя е създадена с фонд, събран само от изхвърлени книги от пункт за вторични суровини. Идеята ни беше да направим нещо, с което да накараме децата да посегнат към книгите, да прекарат малко време с родителите си и да влязат в библиотека лятото. И затова стартирахме кампанията "Предизвиквам те да четеш". В нея има 10, 11 предизвикателства, които всяко едно дете, което реши да се включи трябва да направи. Да чете книга в парка, да прочете любимата книга на майка си и баща си, да влезе в библиотека, да прочете книга в библиотека. Различни такива забавни неща, свързани с четене. Кампанията ни завършва на 1 септември, за два месеца е и е насочена и към библиотеките. Искаме колкото се може повече библиотеки да се включват и да насърчим повече хора да ги посетят съответно. Трябва да изпратят на нашият имейл какво им е харесало, какво не им е харесало, коя книга най-много ги е впечатлила от тези, които са прочели и съответно нали, така да е аргументирано, за да разберем, че наистина са го направили. Нямаме задължителни книги, които са включени в тази кампания. "


Специално жури ще определи победителите. Награди ще има за първите десет семейства, както и за първите три библиотеки, които се включат най-активно в кампанията, а всички успешно преминали предизвикателства ще получат грамота за участието си, допълни Цвета Йорданова.


Имейлът за участие в предизвикателството е infocliobook@gmail.com

Вижте още

Снимката на 27 септември 2021 година

По повод Световния ден на туризма- 27 септември, Община Враца се присъедини към инициативата на Природен парк "Врачански Балкан " за организирането на преход до природни забележителности. Туристическият маршрут включваше водопада "Скакля" и местността "Кривите". В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по..

публикувано на 27.09.21 в 18:10

Лек спад на безработните в Северозапада през последния летен месец

Равнището на регистрираната безработица през месец август на територията на областите Видин, Враца и Монтана е 10.5%, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 2.8 процентни пункта – от 13.3% през август 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.2 процентни пункта.  Регистрираните..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Лом отбелязва 165 години читалище и театър

С богата културна програма Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. Проявите започват на 27 септември 2021 г., понеделник, с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 часа. Кръгла маса на тема: "Известно и неизвестно за..

обновено на 27.09.21 в 15:45

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър. Поводът за проверката на актьори и помощен персонал е предстоящия национален фестивал на малките театрални форми, които се очаква да бъде открит в петък, на 1 октомври. От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че правенето на PCR-тестове в ДКТ – Враца е превантивно, но и е..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Kрепостта - Кастра Мартис, гр.Кула

В Кула представиха кампанията за популяризиране на общината

В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по популяризирането на Община Кула. През месец юли движението стартира снимки с дрон на десетки културно исторически обекти от община Кула, направени бяха клипове на крепостта "Кастра Мартис", църквата "Рождество Богородично" в село Големаново, етнографската къща в..

публикувано на 27.09.21 в 14:27

Монтана продължава сътрудничеството си с Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/

Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/ продължиха сътрудничеството си с Монтана.  На подписването на новия меморандум присъства и кметът на Монтана Златко Живков.  Монтана има 13 побратимени градове - един в Китай и останалите в Европа. Сред тях са Алпиняно и Фонтен. "Двата града вече 50 години поддържат връзки и сега продължиха сътрудничеството си",..

публикувано на 27.09.21 в 14:07
КОВИД 19

Девет новозаразени с COVID -19 във Врачанско, двама са в болница

9 са новите заразени с коронавирусна инфекция в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Двама – мъж и жена от Мездра, на 42 и 63 години, са приети в мездренската болница в средно тежко състояние.  Останалите с положителни тестове се лекщуват в домашни условия. Сред тях има петима от община Враца: 54-годишен мъж от село Згориград,..

публикувано на 27.09.21 в 12:00