Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

При управлението на Иво Иванов кражбите са намалели с 90%

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че това е кметът Иво Иванов, който поддържа зелените площи в добър вид. Кметът ни вижда, но не спира да коси, докато не приключва с косенето. Все пак работата е преди всичко. Разбираме, че вече година продължава подмяната на водопроводната мрежа, която е остаряла, изградена е била през 60-те години. Кметът ни обяснява, че след ремонта на водопроводната мрежа той по собствена инициатива и със свои средства ще запълни дупките по улиците, реално 4 улици ще бъдат асфалтирани от фирмата, обяснява кметът Иво Иванов:


"Отглеждам животни от 20 години, имам 100 крави,  20 биволици, 20 коня,  камили, лами, щрауси, гледам ги за хоби... Не е много добре за животновъдите, защото всичко се вдига, тока и други. Само млякото не се вдига - 50 стотинки е един литър мляко... Животновъдите нямаме никаква сигурност..."


Един от големите проблеми е нежеланието на хората да работят, научени са да взимат помощи и нямат трудови навици и отговорност за спазване на работно време. В село Малорад има много проблеми и задачи за решаване, но има приоритетни, като първата цел е да се намали престъпността. С 90% са намалели кражбите в селото, това е благодарение на Иво Иванов:


"Кандидатирах се за кмет, защото селото като има проблеми идват да се оплакват на мен, да им решават проблемите... Най-болната тема са кражбите. Първата ми работа да предотвратя кражбите, как съм го направил, това си е моя работа. Защото хората затова ме избраха... С 90% са намалени кражбите, попитайте в полицията... Колко пъти ги ловя сега с тези крадени дърва, крадат и не може  да им направят нищо..."


Една от много задачи, които кметът си поставя, е почистването на чешмите в селото, които са се превърнали в сметища и да  поддържа парка в добър вид.


Всякакви дейности извършва кметът в село Малорад - възстановява и поддържа  църквата и църковния двор, прави игрища за децата,  бракосъчетава местните хора, вече го викат и за кръстник, оказва се, че личният пример е много важен за хората,  казва Иво Иванов:


"Кося, защото няма кой, тази косачка също си е моя, Възстановил съм църквата... Владиката като видя как се грижа за църквата, ми я даде, това беше преди да стана кмет... Направил съм тоалетни, беседка... Вече две сватби съм направил като кмет.Аз ги бракосъчетавам, имам още едно кръщене... Всеки ден отварям църквата... Пазарът ще го преместя долу, защото тук се счупиха плочките, Искам и детска площадка да направя.."


Освен възрастни хора в село Малорад  има и много млади семейства с деца, за децата кметът е решил да направи още детски площадки, за да има къде да играят и да се закаляват децата. Работа за младите хора няма, но и работата, която я има, няма кой да я работи, хората са се научили да живеят с приходи от социални помощи и да мързелуват, констатира кметът:


"Сега очаквам да се преасфалтират тези четири главни улици, които съм ги подал, уговорката беше да ми оставят изрезките... и да мина всичките дупки в селото и да ги закърпя... Искам да направя много неща, но нямам подкрепа... Няма да позволя да ми се качват на главата... Преобладава възрастното население и ромите и сме сигурно 2 500 човека... Тук работа няма, ходят по чужбина. Те са ги научили да не работят, а да ходят само на банкомата... Една жена беше направила шивашки цех, 15-20 човека, работници работиха нема и един месец и спряха, мързи ги... Ще ги отуча... Като няма работници, аз си работя..."


В Малорад  преди е имало полицейски участък. Сега кметът предлага специална стая  за полицейски служител, който да приема жалбите на хората на място. Кметът има и други интереси. Той е създал  своеобразен зоокът, където от няколко години отглежда камили, понита и расови коне. Това е негово хоби.


На площада в  село Малорад се срещнахме с много хора, които чакат да получат пенсиите си:

"Засега е добре, не се живее много добре, без работа е трудно в едно село, има работа, ама за определени хора, слагат си свои, ходя по чужбина, тук няма избор, как да издържаш без работа... мизерски е тук животът, глад, мизерия голяма, няма какво да ядат хората... Да се вдигнат пенсиите... От известно време позатихнаха кражбите, страх ги е от кмета, той ще оправи селото...  Били сме на един малък рът, малка местност и така се е нарекло селото... Много ми е добър животът... За лекарства давам над 100 лева, кметът ни колкото може, работи.."

Сградата на НЧ  "Просвета 1919" в Малорад е голяма и красива, представителна.  През летните месеци читалищните дейци провеждат дейност, наречена  "Здравей, лято", която е предназначена  за местните деца - казва библиотекарят  Галина Бешовишка:

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05