Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

При управлението на Иво Иванов кражбите са намалели с 90%

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че това е кметът Иво Иванов, който поддържа зелените площи в добър вид. Кметът ни вижда, но не спира да коси, докато не приключва с косенето. Все пак работата е преди всичко. Разбираме, че вече година продължава подмяната на водопроводната мрежа, която е остаряла, изградена е била през 60-те години. Кметът ни обяснява, че след ремонта на водопроводната мрежа той по собствена инициатива и със свои средства ще запълни дупките по улиците, реално 4 улици ще бъдат асфалтирани от фирмата, обяснява кметът Иво Иванов:


"Отглеждам животни от 20 години, имам 100 крави,  20 биволици, 20 коня,  камили, лами, щрауси, гледам ги за хоби... Не е много добре за животновъдите, защото всичко се вдига, тока и други. Само млякото не се вдига - 50 стотинки е един литър мляко... Животновъдите нямаме никаква сигурност..."


Един от големите проблеми е нежеланието на хората да работят, научени са да взимат помощи и нямат трудови навици и отговорност за спазване на работно време. В село Малорад има много проблеми и задачи за решаване, но има приоритетни, като първата цел е да се намали престъпността. С 90% са намалели кражбите в селото, това е благодарение на Иво Иванов:


"Кандидатирах се за кмет, защото селото като има проблеми идват да се оплакват на мен, да им решават проблемите... Най-болната тема са кражбите. Първата ми работа да предотвратя кражбите, как съм го направил, това си е моя работа. Защото хората затова ме избраха... С 90% са намалени кражбите, попитайте в полицията... Колко пъти ги ловя сега с тези крадени дърва, крадат и не може  да им направят нищо..."


Една от много задачи, които кметът си поставя, е почистването на чешмите в селото, които са се превърнали в сметища и да  поддържа парка в добър вид.


Всякакви дейности извършва кметът в село Малорад - възстановява и поддържа  църквата и църковния двор, прави игрища за децата,  бракосъчетава местните хора, вече го викат и за кръстник, оказва се, че личният пример е много важен за хората,  казва Иво Иванов:


"Кося, защото няма кой, тази косачка също си е моя, Възстановил съм църквата... Владиката като видя как се грижа за църквата, ми я даде, това беше преди да стана кмет... Направил съм тоалетни, беседка... Вече две сватби съм направил като кмет.Аз ги бракосъчетавам, имам още едно кръщене... Всеки ден отварям църквата... Пазарът ще го преместя долу, защото тук се счупиха плочките, Искам и детска площадка да направя.."


Освен възрастни хора в село Малорад  има и много млади семейства с деца, за децата кметът е решил да направи още детски площадки, за да има къде да играят и да се закаляват децата. Работа за младите хора няма, но и работата, която я има, няма кой да я работи, хората са се научили да живеят с приходи от социални помощи и да мързелуват, констатира кметът:


"Сега очаквам да се преасфалтират тези четири главни улици, които съм ги подал, уговорката беше да ми оставят изрезките... и да мина всичките дупки в селото и да ги закърпя... Искам да направя много неща, но нямам подкрепа... Няма да позволя да ми се качват на главата... Преобладава възрастното население и ромите и сме сигурно 2 500 човека... Тук работа няма, ходят по чужбина. Те са ги научили да не работят, а да ходят само на банкомата... Една жена беше направила шивашки цех, 15-20 човека, работници работиха нема и един месец и спряха, мързи ги... Ще ги отуча... Като няма работници, аз си работя..."


В Малорад  преди е имало полицейски участък. Сега кметът предлага специална стая  за полицейски служител, който да приема жалбите на хората на място. Кметът има и други интереси. Той е създал  своеобразен зоокът, където от няколко години отглежда камили, понита и расови коне. Това е негово хоби.


На площада в  село Малорад се срещнахме с много хора, които чакат да получат пенсиите си:

"Засега е добре, не се живее много добре, без работа е трудно в едно село, има работа, ама за определени хора, слагат си свои, ходя по чужбина, тук няма избор, как да издържаш без работа... мизерски е тук животът, глад, мизерия голяма, няма какво да ядат хората... Да се вдигнат пенсиите... От известно време позатихнаха кражбите, страх ги е от кмета, той ще оправи селото...  Били сме на един малък рът, малка местност и така се е нарекло селото... Много ми е добър животът... За лекарства давам над 100 лева, кметът ни колкото може, работи.."

Сградата на НЧ  "Просвета 1919" в Малорад е голяма и красива, представителна.  През летните месеци читалищните дейци провеждат дейност, наречена  "Здравей, лято", която е предназначена  за местните деца - казва библиотекарят  Галина Бешовишка:

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15