Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Снимка: Радио ВИДИН

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота. Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара Алексиев, а връщането след 18 часа от хижа "Миджур". Прехода трае около 10 часа в двете посоки и е труден, а лятното изкачване на върха през "Козя гърбина" е един от най-дългите маршрути, обясни председателя на дружеството д-р Борислав Милчев.
 
"Тази година избрахме тази дата. Обикновено в този период се провежда, последната седмица на юли или първата на август, за да разминем малко, защото има много наши членове, които ще участват най-вероятно в ТИД, а следващата седмица пътуват, затова решихме да го изтеглим на 31-ви, понеже е събота и е удобно. Задължително желаещите е хубаво да се запишат при нас, за да можем да ги впишем в списъка. Там е гранична зона и ние се съобразяваме с правилата. В контакт сме с гранична полиция. Списъка трябва да се подаде, телефоните и да се спазват най-вече указанията на водачите, за да нямаме неприятни изживявания. Туристическата застраховка е абсолютно задължителна за всеки, който желае да участва. Той трябва да притежава такава. Ако има собствена годишна, ние трябва да знаем, че я има. На първо място поставяме безопасността на хората. Планината е едно прекрасно място. Надяваме са на хубаво време."

Изкачването на Миджур от страна на Горни Лом е по- трудно, за разлика от изкачването от сръбска страна, обясни още д-р Милчев.

"Специално от страна на Горни Лом е по трудно техническото изкачване. Аз лично не съм го изкачвал от сръбската страна, но хора, които са го правили, съобщават че там е сравнително по приятно за ходене, докато при нас и специално през маршрута на Козя гърбина е и спортно постижение, да се изкачи човек до Миджур за един ден и да се върне. Призовавам всички участници, които ще се присъединят, да бъдем стриктни с дисциплината. Ние сме граничен район. Има едно две много неприятни места, когато човек лесно може да се заблуди и да се окаже, че е слезнал в Сърбия. Ще бъде осигурено всичко необходимо. Комуникация обикновено осигуряваме по трасето, защото там няма навсякъде покритие. Ще осигурим и медицинско обслужване."

Връщането от връх Миджур е още в събота, след 18 часа. Хората от палатковия лагер, който ще бъде в района на хижа Миджур ще могат да останат и в неделя. Палатковият лагер ще бъде изграден още от петък вечерта в района на хижа "Миджур" над село Горни Лом.

Един от редовните участници в изкачването на връх Миджур, което е включено и в националния туристически календар, е Николай Господинов. Родом е от село Трифоново до Монтана, пенсионирал се е в Гранична полиция и е служил в граничния район. Казва, че познава перфектно маршрута:

"Козя гърбина, от там се почва и то направо е право нагоре участъка/пътеката, по която се ходи. През цялото време се ходи вътре в гората на сянка. Бившият кмет на Чупрене направи много неща там и направи тия стъпала. Козя гърбина го водят класическия маршрут. След като се излезе от Козя гърбина е буковата гора. След това започва участъкът с алпийската част. По едни ливади се минава нагоре. Малини зреят по това време. След като се излезе от втората част, свършва в ляво и дясно гората. Като свърши започва само хвойни нагоре и това е третата част от Козя гърбина. Така се излиза до граничната пирамида 336. И оттам вече на някои места се прави по малко почивка. От 336-та пирамида се тръгва. То е само трева нагоре. Характерното за това е, че като погледнеш нагоре по маршрута се вижда един баир. Но като се изкачи този баир, то идва друг баир. И така пет пъти до Миджур. Всеки вика ето го баира, ама той като свърши и почва друг баир. Така се излиза до 335-та пирамида. Тогава вече се тръгва малко в ляво. Излиза се вече малко в десно от билото. Самата гранична бразда е по ръба. Там вече се вижда на сърбите тяхната хижа "Бабин зуб". Има две езера в сръбско."

Повече за изкачването на Миджур чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05