Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 7500 души кандидатстват за енергийна помощ във Видинско

Снимка: Радио Видин

Над 7 500 души са подали заявление за отпускане на целева помощ за отопление в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин. Заявленията се обработват до 20 дни от тяхното подаване, а в 7-дневен срок се издава заповед за отпускане или отказ на помощта, обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:

"От 1 юли до момента в област Видин има подадени общо 7 532 заявления - декларации за целева помощ за отопление. От тях  е отпусната целева помощ на 4080 случая, а е отказана на 661 броя. В процес на обработка са 2791 заявления-декларации. Най-голям е броят на депозираните заявления-дкаларации за община Видин - 3 179, следва община Димово - 865, и община Белоградчик - 654. Помощите за отопление, които са отпуснати до момента за област Видин, се доближават до стойностите на миналогодишните, с много леко увеличение на заявленията - декларации."

Право на помощта имат хора с ниски доходи. Заявленията могат да се подават на място в социалните дирекции и чрез системата за Сигурно електронно връчване. Крайният срок е 31 октомври. Общият размер на помощта за предстоящия отоплителен сезон, определен от министъра на труда и социалната политика, е 523,55 лева. 

Вижте още

Снимката на 16 септември 2021 година

130 години от построяването на първата театрална сграда в България ще отбележи  видинският драматичен театър .  До 23 септември театъра  ще има надпис над входа си. Това заяви на пресконференция директорът на институцията Дейвид Славчев, който представи програмата по повод годишнината. До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще..

публикувано на 16.09.21 в 18:00

На театър във Видин - със сертификат за COVID-19

Посетителите на събитията, посветени на 130-годишнината на видинския драматичен театър, който е първият, построен в страната, да бъдат допускани след представяне на ковид сертификати. Това призова кметът на общината Цветан Ценков. "Да бъдат спокойни нашите съграждани, когато идват на такива културни мероприятия. Ще настоявам пред ръководството на..

публикувано на 16.09.21 в 17:50

Представиха филм за силата на социалните дейности

Днес в Младежкия дом в Монтана при спазване на всички епидемични мерки се проведе отворена прожекция на филма на Николай Василев „Ново начало - себе си в другия” . Представители на социални услуги, Община Монтана, на родителски организации, институции, медии, доброволци припознаха разказите за пет неправителствени организации по време на..

публикувано на 16.09.21 в 17:38

Обвиняемият за убийството в Мокреш остава в ареста

 Днес съдът разгледа искането на Окръжна прокуратура – Монтана за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия С.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 115 от НК.   Досъдебното производство е започнало сред постъпил сигнал за пострадал мъж.  В хода на..

публикувано на 16.09.21 в 17:09

Ще има нов общински път на територията на община Берковица

Министерският съвет одобри промени в списъка на общинските пътища с включването на ново пътно трасе на територията на община Берковица. По предложение на кмета на община Берковица, област Монтана, се обособява пътно трасе - MON1026 II-81, Петрохан - о.п. Берковица/ - Берковица - /II-81, Петрохан - о.п. Берковица/ с обща дължина 5,403 км...

публикувано на 16.09.21 в 16:28

"Житената питка" с премиера на видинска сцена

Премиерата на спектакъла "Житената питка" ще представи тази събота Държавен куклен театър Видин. В основата е класическата народна приказка, която сценаристите и режисьори Мая и Митко Димитрови ще представят по свой оригинален начин.  Децата ще се срещнат с познатите си от приказката герои, но те ще са представени различно, обясни актьорът Кирил..

публикувано на 16.09.21 в 16:13

Време е за зимнина

За хората, които имат зеленчукови и овощни градини, а и не само за тях, направата на буркани с туршии, компоти и сладка е традиция.  Именно есента, заради изобилието на различни зеленчуци е подходящото време за тяхната консервация. Недка Гергова от видинското село Синаговци приготвя зимнина от над 40 години. "Сега е есента и всички..

публикувано на 16.09.21 в 15:55