Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Плана за възстановяване и устойчивост поиска Община Видин

Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Планът за възстановяване и устойчивост не кореспондира с приоритетите за развитие на Северозападна България и на Община Видин и в него не са посочени конкретни мерки, съобщават от общинската администрация. Местната власт предлага да се увеличат средствата за улично осветление, като се въведе приоритет за финансиране на региони, които имат 30% по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от средния за страната. Да има гарантирана сума за сградния фонд за по-обезлюдените райони на страната, с приоритет за Община Видин. По отношение на проект "Модернизиране на образователните институции за по-привлекателна и качествена среда за учене и иновации" да има гарантирана сума за по-обезлюдените райони на страната, с приоритет за Община Видин. Да отпадне или да бъде с по-малка тежест при оценката на проектните предложения заложеният критерий "образователната институция се използва от повече деца/ученици". В заложения в плана проект "Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции" да се даде приоритет на Видин като най-бедния район в ЕС, с висок процент на безработица и увеличаваща се вътрешна миграция. Да се заложат средства за изграждане на домове за стари хора и мерки, насочени към подобряване на здравеопазването, имайки предвид и факта, че най-пострадалата и най-уязвимата група от населението вследствие на COVID-19 са възрастните хора. Да се предвидят средства за финансиране на проекти за разкриване на нови социални услуги, приоритетно за Видин е необходимо - осигуряване на временен подслон и подкрепа на бездомни и самотно живеещи лица. Да се предвидят средства за реконструкция на недвижимата културна ценност на парковото и градинското изкуство - Крайдунавски парк във Видин и намиращите се на негова територия недвижими културни ценности с национално значение - Крепостни стени на турско кале и крепостта "Баба Вида".


Във връзка с предложенията за промени кметът на община Видин Цветан Ценков е изпратил писмо до Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15

Електромобил ще извършва социални и административни услуги в Мизия

Община Мизия купи електрически автомобил за нуждите на администрацията, съобщиха от местната управа. Той ще бъде използван за обезпечаване на широк кръг от дейности в сферите на социални услуги, култура, спорт и административни дейности на територията на населените места в общината. Изградена е и зарядна станция, която скоро ще бъде достъпна за..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35

Област Видин с най-висока безработица в страната за месец юни

През месец юни за едно свободно място у нас са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на агенцията по заетостта.  Видин отново е областта с най-висока безработица - 15 %, а в Монтана тя е 12 на 100.  Три от областите са с регистрирана безработица над 10 %, като една от тях е област Враца с 10,6 %. 

публикувано на 10.08.24 в 13:10

Министър обеща пътни ремонти във Врачанско

Пътни ремонти предстоят във Врачанско – това стана ясно от отговор на служебния министър Виолета Коларова на въпрос на местните депутати Красен Кръстев и Мартин Харизанов. За път II-11 Козлодуй-Гложене-Мизия Оряхово-Остров-разклона за границата с област Плевен, АПИ е провела обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проект..

публикувано на 10.08.24 в 12:00

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00