Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Плана за възстановяване и устойчивост поиска Община Видин

Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Планът за възстановяване и устойчивост не кореспондира с приоритетите за развитие на Северозападна България и на Община Видин и в него не са посочени конкретни мерки, съобщават от общинската администрация. Местната власт предлага да се увеличат средствата за улично осветление, като се въведе приоритет за финансиране на региони, които имат 30% по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от средния за страната. Да има гарантирана сума за сградния фонд за по-обезлюдените райони на страната, с приоритет за Община Видин. По отношение на проект "Модернизиране на образователните институции за по-привлекателна и качествена среда за учене и иновации" да има гарантирана сума за по-обезлюдените райони на страната, с приоритет за Община Видин. Да отпадне или да бъде с по-малка тежест при оценката на проектните предложения заложеният критерий "образователната институция се използва от повече деца/ученици". В заложения в плана проект "Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции" да се даде приоритет на Видин като най-бедния район в ЕС, с висок процент на безработица и увеличаваща се вътрешна миграция. Да се заложат средства за изграждане на домове за стари хора и мерки, насочени към подобряване на здравеопазването, имайки предвид и факта, че най-пострадалата и най-уязвимата група от населението вследствие на COVID-19 са възрастните хора. Да се предвидят средства за финансиране на проекти за разкриване на нови социални услуги, приоритетно за Видин е необходимо - осигуряване на временен подслон и подкрепа на бездомни и самотно живеещи лица. Да се предвидят средства за реконструкция на недвижимата културна ценност на парковото и градинското изкуство - Крайдунавски парк във Видин и намиращите се на негова територия недвижими културни ценности с национално значение - Крепостни стени на турско кале и крепостта "Баба Вида".


Във връзка с предложенията за промени кметът на община Видин Цветан Ценков е изпратил писмо до Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05