Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 250 заявления за помощи за първокласници са подадени в област Видин

видин дирекция социално подпомагане
Снимка: РАДИО ВИДИН

Заявленията за отпускане на еднократна помощ за първокласници подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин са над 250. Право на помощта, която е в размер на 300 лева, имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас, обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов:


"Средствата се отпускат независимо от техните доходи, при условия, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца настанени при роднини и близки, приемни семейства, както и на настойник попечител, който отглежда такова дете. Помощта се изплаща на два транша. Първата половина 150 лв. се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а втората в началото на 2-рия учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. До 28 юли има подадени 269 заявления, декларации, в Дирекция "Социално подпомагане" в област Видин за отпускане на еднократна помощ за първокласници. Най-много са подадени в община Видин - 176, следва Димово с 36 и останалите."


Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация. Помощта подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Средствата се възстановяват и в случай, че ученикът не продължи обучението си през втория втория учебен срок, или ако в рамките на месец е отсъствал повече от 5 учебни дни без уважителна причина.


Вижте още

27 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

850 са новите случаи на COVID-19. Това е 9,4% от направените малко над 9 хиляди теста за вчерашния ден, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  Новите случаи в Северозапада са 27, като най-много новозаразени има отчетени в Монтанско - 14 лица, новите случаи в област Враца са 9, а във Видинско - 4. Хоспитализирани са 4 959..

публикувано на 23.09.21 в 06:27

Община Георги Дамяново с нови 6 почетни граждани

На 22 септември Георги Дамяново отбелязва празника на общината. На тържествена сесия почетния знак получиха шестима души. Четирима от тях са лекари и наградата им е за   помощта, която оказват на жителите на общината. Двама получиха признанието посмъртно. Тържествената сесия откри председателят на общинския съвет д-р Мирослав Паньов...

публикувано на 22.09.21 в 17:18

Видин и Монтана с най-малко поставени ваксини, Враца е в средата на класацията

Общият брой на ваксинираните жители на областите Видин и Монтана срещу COVID-19 са по-малко от имунизираните във Врачанско - това показват данните на здравното министерство към 21 септември. Повод за анализа стана отчетът на РЗИ Враца, откъдето обявиха, че към 21 септември над 50 000 жители на областта разполагат със защита срещу вируса,..

публикувано на 22.09.21 в 15:45

Двоен празник отбелязват днес в Долна Кремена

Двоен празник отбелязват днес в мездренското село Долна Кремена - 113 години от обявяването на Независимостта на България и Деня на селото. "Поради наложените ограничения, празничните прояви ще минат по- скромно" , поясни кметът Румен Серафимов. Сред проявите за двойния празник е и изложбата "История разказана в снимки" за бита на Долна Кремена в..

публикувано на 22.09.21 в 14:38

Населението на община Мездра продължава да намалява

Жителите на община Мездра по постоянен адрес са общо 20136, а в общинския център те са 11411, сочат последните данни на общинската администрация. Най-голямото село Зверино е с 1543 жители, следвано от Моравица с 666 души, Боденец 542, Игнатица 486 и Долна Кремена с 481. С най-малък брой жители по постоянен адрес е село Кален, където..

публикувано на 22.09.21 в 11:55

Награждават почетните граждани на община Георги Дамяново

С почетния знак на община Георги Дамяново ще бъдат наградени шестима души. Това ще стане на официална сесия на Общинския съвет от 10:30 часа в заседателната зала. "Заради ковид-мерките на нея ще присъстват само общинските съветници, кметовете на селата и номинираните”, съобщи Лорета Ценова, пресаташе на Община Георги Дамяново...

публикувано на 22.09.21 в 09:26

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители.  На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да..

публикувано на 22.09.21 в 09:00