Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия в посока Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 17 платна, върху които има графични изображения на български автентични хора. Идеята за изложбата е на Фондация "Таратанци", която е създадена от 4 дами Екатерина Петрова, Петра Марина, Ива Тодорова, Емануила Живкова и хореографа Николай Корчев. Основната мисия на културната организация е да събужда интереса към българските народни танци, представяйки ги по нов и различен начин, разказа за Радио Видин Екатерина Петрова:

"Това, което ние правим е да изобразяваме графично българските народни хора, чрез фигури от техните стъпки като откритието, до което достигнахме е, че всяко хоро има своя уникална и напълно различна от останалите фигури. Това е един така по-съвременен, по-различен начин, който изважда хорото от традиционната му форма на сценично изкуство и правим една идея по-достъпно за съвременния човек и по-лесно разпространяемо сред други народи..."

Идеята за подобна визуализация се родила съвсем случайно, докато участвали във форум за социално предприемачество, на който получили задачата да създадат идея, която да подпомага по някакъв начин народните танци. Така излезли в близкия парк, начертали стъпките на чичовото хоро и поканили случайни минувачи да опитат да ги изтанцуват. Това се приело добре от хората  и момичетата от "Таратанци" развили идеята до сегашния ѝ вариант. Всяка графична визуализация на хоро е върху фон от цветни ленти, характерни за носиите от съответния фолклорен регион, а броят на лентите показва тактовия размер. Интересен е самия начин на изработване на графиките, допълва Екатерина Петрова:

"Ние работим за целта с професионални хореографи и танцьори, като опъваме едно бяло платно хартия на земята и съответно танцьорът стъпва в боя, с единия крак в един цвят, другият крак - в друг цвят боя и танцува върху бялото платно. След това тази фигура, която се е получила се сканира, дигитализира се. Дизайнера ни я завърта, прави перфектен кръг от нея и по този начин създаваме графиката, кръглото изображение на хорото."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


Откриването на изложбата във Видин е от 19 часа.
Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05