Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба за цар Фердинанд откриват в Чипровци

| обновено на 01.08.21 в 11:14
2
Снимка: Радио ВИДИН

Фотоизложбата "Непознатият Цар" ще бъде открита в Историческия музей в Чипровци. Поводът е 160 години от рождението на цар Фердинанд I Български, обясни директорът на културната институция д-р Анита Комитска:

"Изложбата я нарекохме "Непознатият Цар", защото си мисля, че дълго, дълго време в българската историография все още нямаме пълната историческа истина за живота и делото на този български владетел. И тук бих искала да кажа, че ние сме длъжни към един български цар, който е управлявал страната ни 31 години и под чието управление България от една изостанала османска провинция се превръща в модерна европейска държава."


Откриването е днес, 1 август, от 17:00 часа в зала "Златарство" на Исторически музей - Чипровци. По време на изложбата ще бъде прожектиран документалният филм на кинорежисьора Светослав Овчаров "Фердинанд Български". Церемонията по откриването включва и концерт на младата пианистка Нанси Колева. Събитието се организира съвместно с Фонд "Цар Борис III и  Царица Йоанна" Дворец Врана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51