Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът "Хоро се вие край Тимок" ще се проведе за първи път в Брегово

2
Снимка: Община Брегово

Фолклорният фестивал "Хоро се вие край Тимок" ще се проведе за първи път в Брегово. Поканени са 15 състава за автентичен и обработен фолклор от населени места в община Брегово и други общини на Видинска област. Събитието е част от 4-дневната програма, с която пограничната община ще отбележи празника си - Успение Богородично, честван на 15 август, обясни координаторът по подготовката на фестивала Лора Сурчелова:

"На 12 август стартираме от 10:00 часа с "Панаир на занаятите", представен от "Арт базар Видин" и производители на вина от Ново село. В 17:00 часа е фолклорният фестивал "Хоро се вие край Тимок". Програмата започва с представяне на старинни оръжия - тюфекчийство, от Иво Иванов, местен жител. Фестивалът ще бъде съпътстван също от изложба на народни носии, представяне на "История за Брегово" от проф. Бончев чрез разказвач, курбан, народни песни и танци от Северозападна България. Специален гост ще бъде ансамбъл "Дунав" от Видин. След ансамбъла "Дунав" ще свири духов оркестър "Дунавски ритми" от село Антимово, който ще весели народа." 

На 13 август от 10:00 часа ще се проведе "Детско утро" със спортни и занимателни игри. Вечерта програмата ще продължи от 20:30 часа с изпълнения на оркестър "Хармония". 

На 14 август започва традиционният събор на град Брегово. По този повод от 20:30 часа ще има "Вечер на музиката и забавата" с участието на Рени и Румяна Попова. Концертната програма ще бъде съпътствана от лазерно шоу. 

На 15 август от 10:00 часа ще бъде отслужена празнична литургия в местния храм "Успение Богородично", от 20:30 часа ще се извие "Хоро на мегдана с духовата музика на Брегово". 

Галерия

Вижте още

Снимката на 27 септември 2021 година

По повод Световния ден на туризма- 27 септември, Община Враца се присъедини към инициативата на Природен парк "Врачански Балкан " за организирането на преход до природни забележителности. Туристическият маршрут включваше водопада "Скакля" и местността "Кривите". В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по..

публикувано на 27.09.21 в 18:10

Лек спад на безработните в Северозапада през последния летен месец

Равнището на регистрираната безработица през месец август на територията на областите Видин, Враца и Монтана е 10.5%, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 2.8 процентни пункта – от 13.3% през август 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.2 процентни пункта.  Регистрираните..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Лом отбелязва 165 години читалище и театър

С богата културна програма Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. Проявите започват на 27 септември 2021 г., понеделник, с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 часа. Кръгла маса на тема: "Известно и неизвестно за..

обновено на 27.09.21 в 15:45

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър. Поводът за проверката на актьори и помощен персонал е предстоящия национален фестивал на малките театрални форми, които се очаква да бъде открит в петък, на 1 октомври. От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че правенето на PCR-тестове в ДКТ – Враца е превантивно, но и е..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Kрепостта - Кастра Мартис, гр.Кула

В Кула представиха кампанията за популяризиране на общината

В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по популяризирането на Община Кула. През месец юли движението стартира снимки с дрон на десетки културно исторически обекти от община Кула, направени бяха клипове на крепостта "Кастра Мартис", църквата "Рождество Богородично" в село Големаново, етнографската къща в..

публикувано на 27.09.21 в 14:27

Монтана продължава сътрудничеството си с Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/

Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/ продължиха сътрудничеството си с Монтана.  На подписването на новия меморандум присъства и кметът на Монтана Златко Живков.  Монтана има 13 побратимени градове - един в Китай и останалите в Европа. Сред тях са Алпиняно и Фонтен. "Двата града вече 50 години поддържат връзки и сега продължиха сътрудничеството си",..

публикувано на 27.09.21 в 14:07
КОВИД 19

Девет новозаразени с COVID -19 във Врачанско, двама са в болница

9 са новите заразени с коронавирусна инфекция в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Двама – мъж и жена от Мездра, на 42 и 63 години, са приети в мездренската болница в средно тежко състояние.  Останалите с положителни тестове се лекщуват в домашни условия. Сред тях има петима от община Враца: 54-годишен мъж от село Згориград,..

публикувано на 27.09.21 в 12:00