Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиции и по-високи цени предвижда новият бизнес план на ВиК Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Инвестиции в размер на 693 000 лева ще бъдат направени в периода 2022-2026 година в община Видин, предвижда новият бизнес план на "Водоснабдяване и канализация". Паралелно с това догодина ще бъдат завършени и два мащабни проекта - подмяната на главния водопровод и реконструкция на колектора от надлеза до каналната станция. На фона на това, в следващите години се очаква и покачване на цената на водата. Подробности от бизнес плана представи управителят на водоснабдителното дружество инж. Георги Владов:


"...Има подписано споразумение между синдикатите и предишното ръководство на нашето министерство, тъй като заплатите в сектора са далече под средните за страната, за 15% увеличение всяка година на фонд работна заплата. Всичко това намира отражение в цените. Друго нещо, което съществено влияе върху ръста на цените, това е намалението на потреблението... За миналата година съм подписал 198 партиди за закриване на вода. Това са домакинства, апартаменти или къщи на хора, които напускат област Видин... За община Видин инвестициите за 5-годишен период са заложени в размер на 693 000 лв. Тук отделно може би ще влезем в другата година с приключването на двата обекта, в момента даже имаме подписан договор за колектора от надлеза до каналната станция, той е за 5 млн. лева, подмяната на главния водопровод, който е за 12 млн. лева, и се надявам най-после да успеем да го реализираме. Той би трябвало да приключи, ако не до края на тази година, тъй като една от фирмите обжалва процедурата. ВиК има съфинансиране от 2 млн. лева, които не са включени в бизнес плана, имаме включени само лихвите... За 2022г. общо услугата за 3-те компонента - вода, канал и пречистване, с ДДС е 3,64 лв. при социално поносима цена 4,48 лв. За 2023 г. цената е 4 лв. при 4,62 лв. социално поносима. За 2024 г. - 4,44 лв.,  при 4,77 лв.. През 2025г. - 4,72 лв. при 4,92 лв. социално поносима цена. И 2026 г. 5,01 лв. при 5,08 лв..."


Цените за петгодишния регулаторен период отразяват актуалните и бъдещи икономически реалности, включително непрестанно увеличаващите се цени на електроенергията. Също така те са прогнозни и предстои да бъдат разглеждани и обсъждани в контекста на поставените пред ВиК-операторите цели, преди да бъдат утвърдени и влязат в сила от 01.01.2022 г.


Някои видинчани не са доволни от евентуалното покачване на цените на водата, други пък ги разглеждат с чувство за хумор, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"То и сега горе-долу е толкова. Като се начислят разни ДДС-та и такива добавки, тя отива към 4 и нещо, 3 и 70, не съм смятал толкова... Е как да ми се струва, че е висока цената. Как да не е висока... Всеки ден ни съобщават, че сме най-западналия град с най-ниските заплати и да увеличават и водата. А в същото време течове колкото искате. Да си спрат първо течовете. Това 5 лв. е ненормално... Да не вдигат изобщо, те не си събират от клиентите сумите... 3,70 лв. кубика евтино, е какво правим тогава? Няма да се къпем, няма да се мием, няма да пием."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00