Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диня или любеница?

2
Снимка: Радио Видин

3 август се отбелязва като Световният ден на динята
Около 92% от масата на този плод е вода - това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само гладът ни, но и жаждата ни. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати, а сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. 
Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност, но се срещат и с жълтеникава сърцевина. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. 
В различните райони в България, динята се нарича още любеница, карпуз, а в някои краища на България дори и бостан. На места пък наричат пъпеша диня, пипон или пепене. Как наричат по видинско този сочен плод и как да познаем коя диня е узряла, когато избираме от купчината? Това попитахме Видинчани.

"Едни тъпат малко по на кухо. На късмет вече ще бъде. Аз съм от белоградчишко и там на това му викам лубеница, а на другото му викаме диня по чернополски... На моето село му викат диня. Чукаш, ако нещо бие да звъни е узряла, ако на тежко бие няма да е узряла... По дупето, трябва да е жълто, ама да не е изсъхнала много дръжката. Това значи, че много отдавна е брано... Така викат по нашия край, понеже ние говорим на диалект, а иначе е диня... Би трябвало да има някакъв особен звук, когато се чука... Диня, а по видински любеница... Според мен трябва да е любеница, защото така си знаеме, а на пъпешите сме казвали диня по рано... Свекър ми ме е научил долу паричката да е по широка, долу дъното дето е... На български си е диня... Ние им казваме любеница, а пък други има казват диня, а на пъпешите ние викаме дини... Видяла съм, че се чука, ама какъв звук тряба да зидаде незнам... Аз не умея, звимам каквото ми падне и това е... Някои по чукането, някои как е отлежала, на която страна е лежала върху земята се получава едно бяло петно, трети със стискане и всеки си има свой метод."

За зрелостта на динята се допитахме до професионалист. На общинския пазар във Видин срещнахме Виолета Кръстева, която продава дини собствено производство. Произвежда ги в село Сланотрън от далечната 1973 година. Ето какви съвети даде тя, за да изберем узряла диня.

"В края на дръжката има едно спирало и едно листенце. Когато двете са зелени, любеничката не е узряла. Когато спиралото е изсъхнало и листенцето е зелено, пак не е узряла. Любеничката е узряла, когато и двете са кафяви. Когато е куха, тя не струва за нищо. Трябва да е тежка любеницата. Когато е куха, тя вече е презряла."

Динята е незаменим източник на мощния антиоксидант ликопен, на фибри, минерали и витамини. Отлична е за хидратация и прочистване на организма, при анемии, за диабетици и като нисковъглехидратна диета. Не е за подценяваме нейното благодатно въздействие върху сияйния вид на кожата, която освен всичко друго пази от стареене и опасните слънчеви лъчи. Динята е незаменим съюзник при анемии, артрит, ревматизъм, гастрит, подагра, камъни в бъбреците, артеросклероза и още редица други заболявания, споделят диетолози. 

Повече за дините чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48