Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

Снимка: europarl.europa.eu


На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията.

Повече от 200 милиона цифрови сертификата са издадени от държавите-членки на ЕС още в първата седмица на месец юли. Данните изнесе пред Европейския парламент комисар Дидие Рейндерс, който водеше работата на Европейската комисия по създаването на документа. По думите му, цифровият сертификат е доказателство, че ЕС може да реагира бързо и да предостави на гражданите конкретни решения. Той е средство, което позволява на гражданите да пътуват свободно, сигурно и уверено това лято и след него.

Членове на европейския парламент също дадоха своята оценка за общоевропейската система за цифровия COVID сертификат и нейното прилагане. Анналиса Тардино от група "Идентичност и демокрация" смята, че цифровият сертификат е много важен за възстановяването на туризма:

"Сега хората започват отново да резервират своите ваканции и данните, с които разполагаме, са насърчителни. Можем да очакваме един добър туристически сезон, 80% от резeрвациите, които имахме 2019 година преди пандемията. Но гражданите се оплакват, че има проблеми с използването на приложенията, с изтеглянето на сертификата в интернет. Трябва всичко това да се улесни. Освен това хората трудно получават сертификат след прекаран COVID-19. Ние не направихме ваксинирането задължително за европейските граждани, следователно трябва да се премахнат бариерите и тестовете да бъдат безплатни. Някои държави-членки вече предлагат безплатни тестове на туристите, които посещават страната. Защо наистина не улесним гражданите като им спестим допълнителните разходи, дори и да не желаят да бъдат ваксинирани - нещо, на което те имат право. В крайна сметка говорим за европейски права. Летният сезон вече е в разгара си, нека направим всичко, за да го улесним."

За повече безплатни тестове, за да могат хората да пътуват, призова и Тили Мец от Група на Зелените/Европейски свободен алианс:

"Първи юли беше денят, в който европейският цифров COVID сертификат стана реалност, и както обявих в тази пленарна зала, всеки трябва да е щастлив по този повод - такава координирана инициатива на европейско равнище е чудесна, защото следва тя да замени различните действия, които се взимаха на ниво държави-членки. Но все пак трябва да направим така, че максимален брой граждани да имат достъп до сертификатите, особено тези, които поради различни причини не могат да бъдат ваксинирани. За да има достъп до сертификата, трябва да се увеличи капацитетът за тестване във всички държави-членки като се направи тестът безплатен за всички. Затова се обръщам към Комисията да се отпуснат допълнителни средства, както този парламент поиска преди одобряването на сертификата - повече и безплатни тестове означава, че повече хора ще могат безопасно да се движат. Това е нужно не само за туризма, но и да подпомогнем икономиката, да помогнем на гражданите да получат отново живота си. Всеки гражданин има нужда от това и трябва да се погрижим никой да не бъде изоставен по пътя."

Европейската комисия се ангажира да осигури 100 млн. евро за закупуване на тестове, свързани със сертификата.  Допълнително финансиране обаче не се планира, но с увеличаване на ваксинационните нива, ще са необходими все по-малко тестове, обясни комисар Дидие Рейндерс.

Как на практика се прилага регламентът за цифровия сертификат попитахме и граждани, пътували наскоро в страни от Европейския съюз.

"Ние сме ваксинирани и само ни трябваше сертификата на джиесема. Сертификатът много улеснява пътуванията, защото няма тест, няма карантина, много е лесно... Пътувахме със сертификат за ваксина. Нямахме никакви проблеми, само в Сърбия и България искат, на другите граници никъде не искат... Дойдохме с бърз тест от Германия. Тестовете абсолютно улесняват.  Хубавото е, че в Германия са безплатни, докато тук се плащат, което е минус, защото хората са доста по-затруднени. Докато там хората имат възможност да си ги плащат, а са безплатни...Ние по принцип в Германия живеем. Беше ни необходим сертификат, ние сме с първа ваксина. Ние си изкарахме сертификат, това означава, че 24 часа можем да пътуваме, че нямаме COVID. Тест сме направили. Тези сертификати наистина улесняват, да."

Сертификатът не е необходимо условие за пътуване. Ако обаче пътуващите не разполагат с такъв, ще трябва да изпълнят изискванията на съответната страна - например, може да се наложи да останат под карантина. Освен това в изключителни случаи (например, при внезапна поява и разпространение на нов вариант на вируса) всяка държава в ЕС може да въведе ограничения дори за притежатели на сертификати. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00