Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мечтаеше за по-добър свят

Спомен за Витко Пантев

Беше прекалено добър, умен и честен

Витко Пантев
Снимка: личен архив

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят. За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със своята работа в полза на обществото. Той почина от COVID-19 на 75 години, но хората ще го помнят с неговата доброта, с неговата емпатия и търпение, спомня си Людмила:

Витко Пантев и съпругата му Людмила Пантева
"Вече 7 месеца откакто го няма между нас. Почина от коронавирус... За такива хора, като мъжа ми, Достоевски е казал -"Ему надо мысль разрешить." Постоянно размишляваше за смисъла на живота. Става доктор на икономическите науки, пишеше... Неговата мечта беше да издаде книга. Неговите записки пратих на нашите приятели икономисти... Работят с интерес и обещават да издадат книгата посмъртно. Тя беше почти готова. Много задълбочено се занимаваше с банкови и финансови операции в света.
Мечтаеше за по- добър свят. Беше прекалено добър, умен, честен. Притежаваше това рядко качество у човека - емпатия. Независимо от човека, дали му харесва или не, той винаги намираше ключ към него. Затова хората го харесваха. За нас двамата това бяха едни от най щастливите години през живота. Във Вълчек имам в предвид, но имахме и други щастливи моменти.
Той притежаваше страхотни организационни качества. Ние 15 години държахме магазина за хранителни стоки и по- скоро това беше социален център. Правехме най- големите празници, не само руски, но и български. Когато стана наместник кмет той правеше бригади за почистване на улици. Събираше ги хората от Вълчек. Около 60 човека по някой път присъстваха. Почистиха гробището. Между другото за това и го погребах тук..."

Очаква се книгата, която Витко Пантев е подготвил приживе, да бъде издадена през есента, което ще сбъдне мечтата му, макар и посмъртно.

Повече за Витко Пантев чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15