Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник "Видин" на 30 години

6
Факсимиле от първия брой на вестника
Снимка: Архив на вестник "Видин"


Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване, заложено в него, е в редакцията на свободния и независим вестник "Видин" да работят само хора, обединени от основополагащите принципи на демокрацията - утвърждаване на свободното слово, конституционните права и гражданското общество. Кои са хората, които, следвайки тези принципи, създават вестника, разказа главният редактор Роберт Николаев:
Николай Асенов, издател и основател на вестник
"Преди години имах възможност да напиша, че "главният виновник" от първия брой и досега е издателят и основател на вестника Николай Асенов. Всъщност без него нямаше да го има това начинание... Сред първите, които започнаха тогава с Николай Асенов, са Славчо Георгиев, Владимир Димитров, Николай Витанов, който и до ден днешен е с нас. Първият главен редактор, макар и само за няколко дни, беше Цветан Георгиев. Но тогава, в началото на 90-те години- бумът всъщност на вестникарството изобщо в България, не само във Видин, бяха по-несигурни и смутни времена за някои. Това беше определящо примерно да участват или да не участват. По тази причина доста хора са се отказали..."

За Роберт Николаев и неговото семейство изминалите 30 години могат да бъдат описани само с една дума - съдба:

"През всичките тези 30 години можех да бъда не само съмишленик на баща ми, но и негов последовател в много отношения. Всички примери, които имах възможност от първо лице да взема от него, всъщност превърнаха тези 30 години в съдба. Това е думата, която мога да кажа, защото във всяка една предприемаческа дейност, независимо в коя област, ако не вземаш нещата  присърце, за да правиш това, което искаш или обичаш да правиш, то не се получава с добър успех..."
Роберт Николаев, главен редактор
Две са основните предизвикателствата, съпътстващи вестника от неговото създаване и досега, обясни още главният редактор:

"От първия броя досега най-трудно е било финансирането и намирането на реклама, тъй като в нашите условия, а особено пък за един регионален вестник, който трябва да се самоиздържа, това е е най-голямото предизвикателство, определящо и оцеляването му. Наред с това, в чисто технически план, едни от най-трудните моменти винаги са били свързани с основната задача на вестника - тази борба за свобода на словото и за казване на истината, която изглежда, че сега е още по-актуална отколкото в началото..."

По повод 30-годишнината на вестник "Видин" Николай Асенов и Роберт Николаев издадоха алманаха "Гражданите на Видин". В него са публикувани кратки биографични бележки за над 250 видни личности, допринесли за развитието на Видин в периода отпреди Освобождението до наши дни. Книгата е събрала всичко, публикувано досега в една от първите  рубрики на вестника.

Корицата на алманаха
"Всъщност този алманах представя повече от 250 имена на личности, свързали съдбата си с нашия край, тъй като не всички задължително са родом от Видин. Всъщност алманахът събира всичко, издавано през годините. Тъй като за много от тези хора може да се напише отделна книга, за доста от тях и по няколко книги, основната трудност бе да се съберат тези 250 имена в едно издание. Затова те са представени с кратки биографични бележки, за да се знае, че съществуват такива личност, каква е тяхната заслуга за развитието или за възраждането на Видинския край."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10