Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вестник "Видин" на 30 години

6
Факсимиле от първия брой на вестника
Снимка: Архив на вестник "Видин"


Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване, заложено в него, е в редакцията на свободния и независим вестник "Видин" да работят само хора, обединени от основополагащите принципи на демокрацията - утвърждаване на свободното слово, конституционните права и гражданското общество. Кои са хората, които, следвайки тези принципи, създават вестника, разказа главният редактор Роберт Николаев:
Николай Асенов, издател и основател на вестник
"Преди години имах възможност да напиша, че "главният виновник" от първия брой и досега е издателят и основател на вестника Николай Асенов. Всъщност без него нямаше да го има това начинание... Сред първите, които започнаха тогава с Николай Асенов, са Славчо Георгиев, Владимир Димитров, Николай Витанов, който и до ден днешен е с нас. Първият главен редактор, макар и само за няколко дни, беше Цветан Георгиев. Но тогава, в началото на 90-те години- бумът всъщност на вестникарството изобщо в България, не само във Видин, бяха по-несигурни и смутни времена за някои. Това беше определящо примерно да участват или да не участват. По тази причина доста хора са се отказали..."

За Роберт Николаев и неговото семейство изминалите 30 години могат да бъдат описани само с една дума - съдба:

"През всичките тези 30 години можех да бъда не само съмишленик на баща ми, но и негов последовател в много отношения. Всички примери, които имах възможност от първо лице да взема от него, всъщност превърнаха тези 30 години в съдба. Това е думата, която мога да кажа, защото във всяка една предприемаческа дейност, независимо в коя област, ако не вземаш нещата  присърце, за да правиш това, което искаш или обичаш да правиш, то не се получава с добър успех..."
Роберт Николаев, главен редактор
Две са основните предизвикателствата, съпътстващи вестника от неговото създаване и досега, обясни още главният редактор:

"От първия броя досега най-трудно е било финансирането и намирането на реклама, тъй като в нашите условия, а особено пък за един регионален вестник, който трябва да се самоиздържа, това е е най-голямото предизвикателство, определящо и оцеляването му. Наред с това, в чисто технически план, едни от най-трудните моменти винаги са били свързани с основната задача на вестника - тази борба за свобода на словото и за казване на истината, която изглежда, че сега е още по-актуална отколкото в началото..."

По повод 30-годишнината на вестник "Видин" Николай Асенов и Роберт Николаев издадоха алманаха "Гражданите на Видин". В него са публикувани кратки биографични бележки за над 250 видни личности, допринесли за развитието на Видин в периода отпреди Освобождението до наши дни. Книгата е събрала всичко, публикувано досега в една от първите  рубрики на вестника.

Корицата на алманаха
"Всъщност този алманах представя повече от 250 имена на личности, свързали съдбата си с нашия край, тъй като не всички задължително са родом от Видин. Всъщност алманахът събира всичко, издавано през годините. Тъй като за много от тези хора може да се напише отделна книга, за доста от тях и по няколко книги, основната трудност бе да се съберат тези 250 имена в едно издание. Затова те са представени с кратки биографични бележки, за да се знае, че съществуват такива личност, каква е тяхната заслуга за развитието или за възраждането на Видинския край."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15