Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват основите на синагогата във Видин

Снимка: Радио Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:

"В момента се изпълняват подготвителни дейности, защото площадката трябва да се разчисти. Трябва да се изчисти съществуващата мазилка, която е останала по стените. Трябва да се изчистят в самата сграда всички наноси и земя, за да могат да се разкрият основите. И като се разкрият основите вече следващият етап, който ще бъде укрепване на самата сграда. За да се укрепи сградата първо трябва да се види, какво се случва под земята. И сега в момента се занимават точно с това. Освен това се прокарват и площадковите инсталации, като кабели. Също така външното ВиК в момента се работи. Основния принцип тук е, за да може самата сграда да се стигне до покрива, защото може би хората им прави впечатление, че все още са налични тези дървета, които са по върха на сградата. Те са налични, защото там никой не би могъл да поеме риска да се качат хора или работници, преди самата сграда да бъде укрепена, така че сигурността преди всичко. Надявам се до есента да се стигне до възможността да се изгради скеле. За да се изгради скеле трябва основата, която е вътре в самата сграда и около сградата, да бъде консервирана и съответно да бъдат излети съответните настилки, за да може това скеле да не подаде. Проектът е доста сложен."

В началото на следващата година се очаква да стартира изграждането на помощната сграда по проекта. Общата стойност на проектираните дейности е около 10 млн. лева европейско, национално и общинско финансиране. Работата на обекта започна преди месец. Срокът за изпълнение е края на ноември 2022 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02