Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват основите на синагогата във Видин

Снимка: Радио Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:

"В момента се изпълняват подготвителни дейности, защото площадката трябва да се разчисти. Трябва да се изчисти съществуващата мазилка, която е останала по стените. Трябва да се изчистят в самата сграда всички наноси и земя, за да могат да се разкрият основите. И като се разкрият основите вече следващият етап, който ще бъде укрепване на самата сграда. За да се укрепи сградата първо трябва да се види, какво се случва под земята. И сега в момента се занимават точно с това. Освен това се прокарват и площадковите инсталации, като кабели. Също така външното ВиК в момента се работи. Основния принцип тук е, за да може самата сграда да се стигне до покрива, защото може би хората им прави впечатление, че все още са налични тези дървета, които са по върха на сградата. Те са налични, защото там никой не би могъл да поеме риска да се качат хора или работници, преди самата сграда да бъде укрепена, така че сигурността преди всичко. Надявам се до есента да се стигне до възможността да се изгради скеле. За да се изгради скеле трябва основата, която е вътре в самата сграда и около сградата, да бъде консервирана и съответно да бъдат излети съответните настилки, за да може това скеле да не подаде. Проектът е доста сложен."

В началото на следващата година се очаква да стартира изграждането на помощната сграда по проекта. Общата стойност на проектираните дейности е около 10 млн. лева европейско, национално и общинско финансиране. Работата на обекта започна преди месец. Срокът за изпълнение е края на ноември 2022 година. 

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15