Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Снимка: Радио Видин

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела Георгиева. Родената във Видин оперна прима изпълнява ролята на Аида в първия и третия спектакъл, които ще се състоят на сцената в крепостта "Калето" в Белоградчик. 

Габриела Георгиева на церемонията"Ще представим едно изобилие от пищни и красиви гласове, разнообразни, интересни и би било едно удоволствие и наслада за сетивата на всички в публиката, които обичат тази опера. Аз направих за първи път тази роля през 2005- 2006 година за едно турне в Кипър и беше страшна горещина, както предполагам и сега ще бъде. Тогава от обезводняване, от горещината ми прилоша и едвам издържах до края на сцената. Но няма да го забравя никога, защото дебютирах в едни горещини като египетски, близки до действителните, които са в сюжета на операта в Египет... Почти всяка година пея на Белоградчишките скали, горе в Калето и обожавам това място. В него има една магия, едно вълшебство. И ще се радвам да дойдат хората и да чуят, и да се обогатят, и да се заредят, да ги направим по-щастливи, малко по усмихнати, да им дадем настроение, защото музиката е нещо, което облагородява и вдъхновява. Аз съм много щастлива, че съм в този край, защото там съм родена. Аз съм родена във Видин и съм отгледана в едно село до Белоградчик - Салаш", разказа Габриела Георгиева. 

Представлението ще е дебют за диригента Жорж Димитров.

Спектакълът "Аида" ще бъде представен на 6, 7 и 8 август. На 13,14 и 15 август в афиша на фестивала са включени три балетни спектакъла: "Лебедово езеро" от Чайковски, "Кармен - сюита" от Жорж Бизе/Шчедрин и "Болеро" на Равел, също така и сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Орф.

Летният фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва в петък. Всички спектакли са с начален час 20:00. Мястото - дворът на крепостта "Калето" в подножието на Белоградчишките скали.   

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15