Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мир и разбирателство да цари в селото, пожелава Линка Йоцова

Хората от село Вълчек се завръщат към корена си

11
село Вълчек
Снимка: радио Видин

Екипът на радио Видин се отправя към село Вълчек, денят е слънчев и прекрасен с полъхващ ветрец, вечерта е валяло и и въздухът е прохладен. Селото се намира на 2 километра от гара Макреш и на 29 от Видин, Белоградчик на 25 км, а общинския център Макреш е на 6 км. Вълчек е красиво, китно и пълно със зеленина село. Къщите са красиви, дворовете големи и там, където живеят хора - са поддържани и пълни с цветя. Там, където няма никой - бурените са превзели  пространството.  


Първите сведения за селото датират от XVIII век. Формирало се е като населено място на важен път, свързващ град Видин с град Кула и  Сърбия. Предимно търговци и кираджии са използвали хана на дядо Вълчо, който е първият заселник. Фигурира в регистрите на Княжество България като населено място от 1878 година. През  1961 г. е преименувано от Вълчак на  Вълчек.

Кметският наместник 
Линка Йоцова ни очаква. Тя е първата жена-управник в селото. До сега стопаните на населеното място са били винаги мъже. Встъпила е в своята длъжност отскоро и в момента се запознава с административната дейност. Пред кметството е чисто, подредено, има много саксии с цветя. Посреща ни гнездо с щъркели, които са красиви в своя полет и прелестна осанка. Казват, че там, където има щъркели, има благоденствие за хората. Сигурно е така.


Линка Йоцова е от Димово, от тук е нейният мъж, преди 15 години се прибират се от Видин, където са работили и живели и остават тук :

 "Тук ми харесва абсолютно всичко, земята, цветята, въздуха, хората са скромни и трудолюбиви, имаме спокойствие... Месец и половина съм кметски наместник, но се старая... В момента живеят 30 човека в селото, през почивните дни идват и други хора... Напоследък купуват българи къщи, хората имат корени тук..."


Липсата на телефонна връзка и липса на обхват на мобилни оператори е основен проблем за село Вълчек,  обяснява Линка:

"Най-много ни безпокои фактът, че връзката с операторите е много лоша и има дни, когато възрастните хора нямат обхват на джиесемите,  стационарните телефони след бурята не работеха... И като нямат връзка е много трудно... Това е проблемът. Иначе другият проблем - ходят си на лекар, ваксинираха се 9 човека, тук в село... За събора се събра цялото село и изчистихме... Има едно момче с косачка, то работи 14 дни по 4 часа, всеки ден като косиш по малко... Имаме десетина души, на които им карат топъл обяд... Ще започнем да записваме хората от есента по 60 лв кубик за дърва от общината...Най-вече с дърва и въглища се отопляваме... Хората ходят в града на личен лекар - във Видин и в Димово... Би било много добре поне 1 път в седмицата да идва димовски лекар... По-рано се говореше за полиция да идва веднъж в седмицата, все пак като минава някой ще се знае, че минава някой, друг ще се оплаче от нещо."



Хората в село Вълчек, които притежават земя я отдават под аренда и така получават всяка година съответната рента, но има и такива, които са си продали земята. 

Пътят, по който се идва към село Вълчек е разбит от тежките строителни машини, които изграждат скоростния път Видин- Ботевград- казва Линка Йоцова:  


"Да, сега много се разби пътят, особено горе при разклона, дали това ще се оправи, но много се разбиха пътищата... На последното заседание на Общинския съвет С Макреш се разискваше въпросът за безстопанствените кучета... Един мъж сега стреля по кучета, защото съседски кучета влизат в неговия двор... Ходих, дадох предупредително писмо... Не е редно хората да се страхуват и кучетата да ходят по домовете... Всеки трябва да носи отговорност."
 

село Вълчек, кметствотоХората търсят кметския  наместник най-често за издаване на удостоверения за наследници - казва Линка Йоцова:


"Имаме и пенсионерски клуб, все още не сме се събирали, но имам замисъл в месеца да се събират рождениците и да се почерпим. Най-важното е хората да се разбират и да се уважават, защото сме трийсетина човека, най-важното е в нас да цари доброто! Ако се уважаваме и си помагаме, няма по-хубаво от това... Пожелавам на съселяните си  да живеем в мир и разбирателство.."


Какви са основните проблеми на хората в село Вълчек да чуем от анкетата, която направи Николай Хараламбов:

"Пенсиите са малки, сега сме си тук, гледаме някакви животни, защото да си помогнем... Мъка, мъка, с лекарства, без лекарства, кой как може така оцелява... Лекар не идва, в най-критичен момент се вика линейката... Бившият кмет Виктор Пантев взема та оправи улиците, иначе беше още по-пропаднало... Вечно нямаме обхват, не можем да се свържем...Ние сме потърпевши... 70-годишните сме най-младите в селото... Животът е спокоен от една гледна точка, чист е въздухът, но замира вече... Поддържа се, коси се, гробищния парк се поддържа... Започнаха да се купуват и някои къщи, няма кражби, няма опасност от наводнения... Хубав е тук животът, спокойно ми е.."

В село Вълчек няма църква, а това е нещо, което е необходимо за всяко село, пък било то и малко, смятат хората:

"Тук църква никога не е имало... Имало е проект, но не е направен... Но дали ще има, защото много малко са хората, но да има поне параклис... Интернетът и телефоните са ни проблем... Въздухът, природата, Балкана - всичко това ми харесва."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48