Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват Летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Калето край Белоградчик става сцена за опера и балет

Снимка: Иванка Петрова


Вдъхновен от впечатленията на пътешествениците от миналото, акад. Пламен Карталов за шеста поредна година се връща в Белоградчик, за да постави на сцената сред скалите поредните оперни и балетни шедьоври. Ето какво още сподели той за предстоящият летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали": 

"Бих цитирал възторга на няколко пътешественици - интелектуалци, които в годините са открили за себе си тази магия на Белоградчишките скали... За мен тази сродна душа е музиката - операта и балета. Така,  че гласът на природата запява със своята сродна душа в един глас, в унисон. Това ме привлече, това ме плени като режисьор - мястото в първия двор на крепостта в подножието на Белоградчишките скали. Виждам как тези титани на една въплътена фантазия на природата играят с безпримерна и никога повтаряща се игра с музиката. Това също го е казал Антон Страшимиров. А за мен магичното място за бранд е опера и природа. И с всичко казано от мен до сега, "Аида" намирам за най-подходящото място да се интерпретира гениалната музика на Джузепе Верди. И новото е, че за първи път "Аида", за първи път ще огласи Белоградчишките скали с най- добрите артисти, солисти, оркестъра и хора на Софийската опера. Другото, което ще бъде също един знаков елемент на нашата фестивална програма са балетни постановки, които също така оживяват по нов начин и нова сценична интерпретация на мястото на крепостта "Калето". Това е "Лебедово езеро", "Кармен" и "Болеро". И съответно имаме накрая, като един мощен завършек "Кармина Бурана". Но когато цитирах имената на пътешественици и интелектуалци от миналото, днес ние като съвременници трябва да развиваме тази иновативност на историческите места и на дадени от природата божествени творения, да имаме това визионерство за бъдещето, за да могат да оживяват тези нови светилища с щедра природа, в които да вричаме нашите послания с мощни културни събития."

Тази вечер с постановката на операта "Аида" на Джузепе Верди ще бъде открито шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Началото на всички спектакли е в 20:00 часа. 

Вижте още

Над 200 души блокираха международния път Е-79 край врачанското село Краводер

Местни жители излезнаха на протест срещу лошото състояние на пътя. Движението беше ограничено за близо половин час по обяд. В протеста се включиха жители на селото и врачани.  "Тук е най-натовареният път от години. От Видин минават тирове и както виждате всичко се съсипва, то просто асфалта не подлежи на натиска на тировете. Батак.. От години..

публикувано на 27.05.23 в 15:10

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин.  Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода: "Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще..

публикувано на 27.05.23 в 14:09

Изпратиха походниците във Враца

На тържествена церемония от площад "Христо Ботев" бяха изпратени участниците в 75 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Кметът на Враца Калин Каменов поздрави походниците.  "Това е преживяване, свързано с почитта към героизма на Христо Ботев и неговите четници. Именно заради тяхната саможертва, ние..

публикувано на 27.05.23 в 13:11

Близо 30 ученици от Видин тръгват по стъпките на Ботевата чета

Видин изпрати група от 27 души, които тръгват по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". Всеки от участниците тръгна оборудван с ръчен багаж, включващ най-необходимите неща, а една от ученичките държеше и знамето на България с внушителни размери. До колко е важно да развее българския флаг след края на похода, сподели за Радио Видин момичето:..

публикувано на 27.05.23 в 12:58

Фестивал "От раклата на баба" правят в Кутово

V-ти Фестивал на народната носия "От раклата на баба" организират във видинското село Кутово. В рамките на проявата няма изяви на сцена, защото фокусът на събитието е насочен към народната носия, обясни за Радио ВИДИН секретарят на местното читалище Татяна Любенова . "Ще обърнем внимание на красотата на народната носия, на българската шевица...

публикувано на 27.05.23 в 10:18

Ще се гласува ремонта на Средношколското общежитие във Враца

С 6 000 000 лева се предвижда се да бъде обновено Средношколското общежитие във Враца, а разрешението за стартиране на дейностите по този проект се очаква да бъде дадено от мнозинството в общинския съвет. Докладната внася кметът Калин Каменов, а темата ще бъде дискутирана по време на следващото редовно заседание на местния парламент във вторник, 30 май...

публикувано на 27.05.23 в 10:05

Откриха тържествено "Ботеви дни" във Враца

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън край паметника на Войводата на централния площад официално бе дадено началото на тазгодишното издание на "Ботеви дни" във Враца. Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и ги призова да пазят паметта на Христо Ботев.  "Днес от нас не се изискват саможертви, а само да..

публикувано на 27.05.23 в 08:17