Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата е

Снимка: Ани Петрова

Отбелязваме Международния ден на бирата. От 2007 година насам празникът на кехлибарената напитка се чества всяка година през първия петък на август. Традицията започва от Северна Америка и по-точно от Санта Крус, щата Калифорния. Като световен празник се отбелязва в 207 града в 50 държави на 6 континента. 

В България бирата е една от най-обичаните и предпочитани алкохолни напитки. Към момента в страната ни са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. За първото шестмесечие на тази година статистиката показва, че продажбите на пиво възлизат на 2 400 хиляди хектолитра. Според данни на Съюза на пивоварите през летните месеци всеки един пълнолетен българин изпива средно по една бира. Браншът отчита интересна тенденция. Разпределението на пазара по опаковки показва, че продажбите на бира в пластмасови бутилки намалява. Все повече потребители избират разхладителната напитка в стъклени бутилки или кенове. През последните месеци се наблюдава и увеличаване на консумацията на наливна бира. 

Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има и полезен ефект върху човешкия организъм, каза Димитър Чукарски, председател на Съвета на директорите на "Ломско пиво" АД:

"Бирата е един наистина полезен продукт, колкото и да се говори за бирено коремче, ако бирата е истинска, имам предвид естествено газирана, а не е с апарата за газиране на напитки, като лимонада. Тя никога не може да ви издуе. Освен това, ако не са сложени допълнително разни сиропи, захари и други такива неща, тя също има много допълнителни, достатъчно добри качества и биреното коремче идва преди всичко от мезето към нея, а не от самата бира. Българския потребител през последните години се ограмотява и започва да избира не само това, което гледа по телевизията като реклама. За съжаление към момента основно влияние оказва цената. Въпреки всичко има хора, които държат и на качеството и разбират от това качество. Една бира, добра и успешна, трябва да я прави качеството и нейното качество като продукт. Технологията, по която се произвежда. Класическата технология трябва да бъде такава и суровините, които се слагат. Те са много просто, ясно казани. Трябва да има малц, вода, мая и хмел. Основното, което искам да кажа на гражданите в празничния ден на бирата, е че бирата е един хубав продукт. Да го консумират с удоволствие и мярка, но има значение, каква бира пият."

Пият ли видинчани кехлибарената напитка и каква точно предпочитат проверихме в анкета:

"Лятото е много хубаво да пиеш бира, зимата пиеш винце... Да, българска ... И наливна и кенче... Разбира се, каквато има... Ако има, пия българска.. На 65 години съм и си пия нашата бира..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 16 февруари 2025 година

"Неделник е тук. Какво ще научим в него: Писателят от Враца Теодор Петров ни връща в миналото за да ни представи своя първи роман „Комтитите“ за цар Самуил и неговото време. Ще празнуваме Трифон Зарезан в село Раковица в община Макреш. Празника не е отбелязван в селото от 2014 година. Сега с общи усилия на..

публикувано на 16.02.25 в 13:47

Скритият Божий образ в човека

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син. "След Неделята на митаря и фарисея, светата Църква ни въвежда в Неделята на блудния син. Състоянието, в което се намирал митарят, когато зовял към Бога за милост и не само не помислял за своите добродетели, но и не смеел да повдигне очи..

публикувано на 16.02.25 в 08:00

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18