Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен ден на бирата е

Снимка: Ани Петрова

Отбелязваме Международния ден на бирата. От 2007 година насам празникът на кехлибарената напитка се чества всяка година през първия петък на август. Традицията започва от Северна Америка и по-точно от Санта Крус, щата Калифорния. Като световен празник се отбелязва в 207 града в 50 държави на 6 континента. 

В България бирата е една от най-обичаните и предпочитани алкохолни напитки. Към момента в страната ни са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия. За първото шестмесечие на тази година статистиката показва, че продажбите на пиво възлизат на 2 400 хиляди хектолитра. Според данни на Съюза на пивоварите през летните месеци всеки един пълнолетен българин изпива средно по една бира. Браншът отчита интересна тенденция. Разпределението на пазара по опаковки показва, че продажбите на бира в пластмасови бутилки намалява. Все повече потребители избират разхладителната напитка в стъклени бутилки или кенове. През последните месеци се наблюдава и увеличаване на консумацията на наливна бира. 

Бирата, освен че е приятна, разхлаждаща напитка в летните жеги, има и полезен ефект върху човешкия организъм, каза Димитър Чукарски, председател на Съвета на директорите на "Ломско пиво" АД:

"Бирата е един наистина полезен продукт, колкото и да се говори за бирено коремче, ако бирата е истинска, имам предвид естествено газирана, а не е с апарата за газиране на напитки, като лимонада. Тя никога не може да ви издуе. Освен това, ако не са сложени допълнително разни сиропи, захари и други такива неща, тя също има много допълнителни, достатъчно добри качества и биреното коремче идва преди всичко от мезето към нея, а не от самата бира. Българския потребител през последните години се ограмотява и започва да избира не само това, което гледа по телевизията като реклама. За съжаление към момента основно влияние оказва цената. Въпреки всичко има хора, които държат и на качеството и разбират от това качество. Една бира, добра и успешна, трябва да я прави качеството и нейното качество като продукт. Технологията, по която се произвежда. Класическата технология трябва да бъде такава и суровините, които се слагат. Те са много просто, ясно казани. Трябва да има малц, вода, мая и хмел. Основното, което искам да кажа на гражданите в празничния ден на бирата, е че бирата е един хубав продукт. Да го консумират с удоволствие и мярка, но има значение, каква бира пият."

Пият ли видинчани кехлибарената напитка и каква точно предпочитат проверихме в анкета:

"Лятото е много хубаво да пиеш бира, зимата пиеш винце... Да, българска ... И наливна и кенче... Разбира се, каквато има... Ако има, пия българска.. На 65 години съм и си пия нашата бира..."

Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР