Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На гара Мездра ще отбележат 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов

Снимка: Петко Котларски

В събота, 7 август в 13.00 часа на гара Мездра ще пристигнат участниците в атракционното пътуване с влака, теглен от локомотива "Баба Меца" и ще се проведе тържеството "Не се гаси туй, що не гасне". То е посветено на 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Организатори  на  това събитие са Сдружение "Обединени Балкани", съвместно с БДЖ, с участието на  Фондация "Македония”, Национален съюз "Единение” и със съдействието на район Нови  Искър, общините Своге и Мездра. Тази година има и специални гости от Република Македония. В концерта ще вземат участие мажоретния състав от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христина Стоянова, групата за стари градски песни "Мездрея” към НЧ "Просвета-1925-Мездра”, с художествен ръководител Валентин Иванов, Йоана Лиловска и Александра Христова от вокална група "Детски свят” към Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Анета Петкова, Тоня Борисова- учител, сценарист и писател, автор на  спектакъла "Жива памет", Николай Лявов- изпълнител на гайда, младият родопски талант Филип Синапов със съпровод на гайда от Николай Лилов, певческа група към Читалище "Народна  култура- 1954"-  село Владо Тричков, талантливата гъдуларка и народна певица Мария Иванова, певческа група "Пейте с нас" при НЧ "Искра 1928", село Реброво и родопския певец Филип Синапов- със съпровод на гайда. 


Вижте още

130 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Ръст на новозаразените с COVID-19 в Северозапада. В област Видин регистрираните положителни проби са 49, във Враца 24, докато в Монтана 57. 1835 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 20 996 теста, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 8,7 % от взетите проби. 99 са починалите с COVID-19, а 1055..

публикувано на 24.09.21 в 07:53

Снимката на 23 септември 2021 година

С концерт-спектакъл започнаха събитията, посветени на 130-годишнината на видинския драматичен театър - първият, построен в България. Инициативите, включени в програмата във връзка с годишнината, ще продължат до 22 октомври.  Жители на монтанското село Долни Цибър излязоха на предупредителен протест тази сутрин. Те са недоволни от честото..

публикувано на 23.09.21 в 18:10

Близо 1 милион очаква Монтана от актуализацията на бюджет 2021

Актуализацията на държавния бюджет и преговорите  за проекто- бюджета през следващата година са били  важните теми, обсъждани на годишната среща на местните власти., На форума кметът на Монтана Златко  Живков е представил  доклад за  решенията, които пряко засягат приключването на годината в общините след промените в Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 23.09.21 в 17:35

Три слети паралелки в училището в Рабиша

Три слети паралелки са сформирани в  ОУ "Васил Априлов" в с. Рабиша за учебната 2021 – 2022 година. Решението е взето на   последното заседание на Общинския съвет в Белоградчик. В училището ще има и един самостоятелен клас.  Едната паралелка се сформира от I и III клас с 4 ученици, от които I клас - 2 ученици и в III клас- 2 ученици...

публикувано на 23.09.21 в 17:20

Сложиха под карантина два класа в Монтанско

Две паралелки с ученици от Монтана и Вършец са под домашна карантина, заради болен техен съученик от COVID-19. В 5-то училище "Христо Ботев" Монтана един първи клас с 21 ученици е под карантина и 23-ма ученици от девети клас на училище "Иван Вазов" във Вършец, съобщават от РЗИ Монтана. Към 23 септември болните от коронавирус в областта са..

публикувано на 23.09.21 в 15:33

В Долни Цибър протестират заради честото спиране на тока

Жители на монтанското село Долни Цибър излязоха на предупредителен протест тази сутрин. Те са недоволни от честото спиране на електрозахранването заради ремонтни дейности и настояват това да става при ясен график. Това каза за радио Видин кметът на селото Камен Димитров. "Вече не се търпи това нещо, което става. Тук от повече от два месеца се..

публикувано на 23.09.21 в 14:31

Видинско училище се включва в Европейската седмица на спорта

Европейски ден на спорта организира видинското училище "Любен Каравелов". Инициативата ще се проведе на 24 септември от 9 часа в двора на училището. Съобразили сме програмата с новите изисквания, каза за Радио Видин директорът на учебното заведение Любка Найденова: "На откриването ще участват само учениците от 3-ти 4-ти клас на различни..

публикувано на 23.09.21 в 14:28