Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални преживявания предлагат туристическите пътеки край Очин дол

Посетителите на Туристически комплекс ”Дядо Йоцо гледа” до мездренското село Очин дол, които са любители и на туризма, имат възможност да направят и горска разходка по маркираните туристически пътеки. 

Детска опознавателна пътека „Горски свят”. Ако тръгнете по нея, ще преминете през дървени мостчета и красиви местности, ще минете покрай дървената къщичка на животните, ще се запознаете с флората, фауната, геологията и културно-историческото наследство на село Очин дол. Пътеката тръгва от площада на селото, покрай училищната сграда, през местността Кръста с леко изкачване. От местността Кръста спуска по коларски път в североизточна посока. Пътят пресича скалистия Томовски рът от юг и се спуска към долината на река Дълбочица. Тук, по двата бряга на реката, на голямо разстояние една от друга, са разположени първите къщи от махалата. Някои от тях са необитаеми. Следвайки долината на реката, пътеката минава покрай Келавото кладенче /твърдят, че водата му лекува кожни заболявания/ и не след дълго достига водосборът на трите поточета, даващи началото на реката. Това място е приятно и удобно за почивка и пикник. Тук можете да посетите и къщата на Иван Гайдаря, определил себе си като “бай Иван от махала Реката на село Очин дол”.

Друга пътека води да хижа „Пършевица”. От площада на селото стръмна уличка изкачва към местността Пресветица в севeрния край на селото, където са открити останки от раннохристиянски храм от V-VI в. Продължава да набира височина по пътя през Рачова ливада към местността Падеш. От тук пътеката върви на север по билото на Томовски рът и преминава през местността Горен ключ, където е построен малък каменен заслон. Присича се от изток връх Остра могила и се навлиза в широкия Кузманишки валог. Вдясно се виждат отвесите на Кобилини стени, вляво остава връх Бегличка могила, първенецът на Врачанска планина. Оттук за около 30 минути се слиза на хижа Пършевица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15

71 глоби за товарни автомобили са съставени за седмица във Видинско

71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин.  В хода на операцията от 13 до 19 май , за тази година по пътищата в област Видин, екипите са  проверили 330 товарни автомобили. Установени са 31 случая на водачи без..

публикувано на 21.05.24 в 11:06

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Младеж без книжка и дрогиран шофирал в Хърлец

24-годишен, неправоспособен водач от село Търнак са заловили  полицаи от Козлодуй, съобщават от полицията във Враца .  Служителите на реда са спрели з а проверка лек автомобил "Форд Галакси"   в село Хърлец  около 19:50 часа вчера.  На водача е извършена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство "Drug Test 5000", като..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05