Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 август - професионален празник на готвача

Снимка: Колаж Радио Видин

Днес е професионалният празник на готвача. На 10-ти август църквата почита деня на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. Поради тази причина е избрана и тази дата за празник на професионалните готвачите. За първи път у нас и на Балканите денят е отбелязан през 2005 година с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.


В миналото професията на готвача не се е смятала за много престижна поради ниското заплащане и лошите условия на работа. Но в последните години, професията придоби много популярност, каза Ваня Василева, дългогодишен преподавател в Софийската професионална гимназия по туризъм. Корените на Ваня са от врачанското село Нивянин, а сред учениците ѝ е Лора Найденова от Бон Апети:


"Създадоха се по-благоприятни условия за работа. Създадоха се много възможности за израстване в тази професия, условия за обучение...Тази професия е доста натоварена...И като всяка професия тя си има и положителните и отрицателните страни... За да си готвач, трябва да имаш призвание, голямо желание, любов към професията, искрена любов към храната, да обичаш това, което правиш, да си изобретателен, уверен в това, което искаш. Един готвач трябва да има талант, да бъде добър художник. Неговата картина е в чинията. Всеки би искал да стане шеф... Шеф-готвачът задължително трябва да може да работи с хора..."


Трудна ли е професията на готвача и обичат ли да готвят видинчани проверихме в анкета:


"Да, всеки ден готвя... Аламинутите, защото стават бързо... Традиционен български боб, боб яхния, който се запича в тава и става много вкусен... Жената, у нас мъже не готвят... Най-вече шарената сол е за българските ястия... Ние българите си обичаме боба, зеле..."

Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР