Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба събра творбите от пленер в село Слатина

4
Снимка: Петя Генова

С изложба завърши десетото  издание на пленера по дървопластика и живопис в село Слатина. ИВ иключително силно издание на творческата проява в Шато Слатина десетте участници показаха високо изкуство в областта на живописта, резбата, пластиката. Тази година участие взеха художниците Емилия Върбанова, Мария Катилева, Петко Петков – Ломски, Георги Паунов – Паунец - доказани творци с неподражаем стил и вечно търсене на нови възможности в изящната живопис. С много силни живописни портрети се представи и скулптор Милен Каменов от Враца. Красимир Кръстев показа интересна инсталация от камък и метал. Изключително експресивна е скулптурата на Симеон Симеонов – българска девойка в народна носия в много модерна и смела стилистика. Божидар Тошев от Своге се представи със скулптора в модерната карвинг техника. Иван Иванов отново напомни, че изкуството не е само за наслада, а и може да е пълно с много символика, каквото е паното му "Душа, сърце и воля".   Емилия Върбанова и Мария Катилева изработиха специално пано за фасадата на църквата в селото по поръчка на организаторите. То ще бъде дарено на църквата "Св. Георги" в Слатина.  


Юбилейното издание съвпадна и с личния юбилей на организатора Найден Кирилов, който на 9 август навърши достойните 75 години. По този повод той получи плакет от Областна управа – Монтана. Грамоти бяха връчени и на синовете му за принос към културния живот в област Монтана като основни дарители на пленера. Плакети бяха връчени и от Община Берковица, която финансово подпомогна събитието.  Златко Живков, кмет на Монтана и дружеството на художниците "Тенец" също поздравиха юбиляра. Празникът завърши с изпълнения на Яна и Блага Михови и танцова формация "Танцувай за здраве".


Сред гостите на събитието бяха зам.-областният управител г-жа Латинка Симова, Илиян Иванов специалист "Младежки дейности и спорт" в Община Берковица, Нина Петкова – кмет на Община Георги Дамяново, Дончо Планински – председател на дружеството на художниците "Тенец", проф. Галилей Симеонов, Боян Александров от СБХ, участници в предходни издания на пленери. 


Галерия

Вижте още

В Бойчиновци удължиха проект „Топъл обяд”

Община Бойчиновци подписа допълнително споразумение по проект  „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Срокът за изпълнение на дейностите се удължава до 10 декември 2021г. В предоставянето на топъл обяд са включени 30 потребители от община Бойчиновци от определени..

публикувано на 26.10.21 в 15:02

РЗИ глоби собственик на заведение във Вълчедръм

Заради липсата на зелен сертификат е глобен собственик на заведение за хранени и развлечение във Вълчедръм. Санкцията за неспазване противоепидемичните мерки е от 300 до 1000 лева, уточниха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. За последната седмица инспекторите са извърщили 96 проверки за спазване на мерките срещу COVID-19. Най-много-..

публикувано на 26.10.21 в 14:56

Започна спешен ремонт на покрива на най-старото училище в Монтана

Стартира основен ремонт на покрива на голямата сграда на 1-во училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана. „От  обилните валежи покривът протече и се наложи да предприемем спешни мерки”, каза кметът Златко Живков: "Огромният проблем е покривът на централната сграда. Ремонтът ще струва близо 300 000. Става въпрос за най-старата сграда." Средствата за..

публикувано на 26.10.21 в 14:02

Бебе на 7 месеца от Монтанско с COVID-19

Бебе на седем месеца е с коронавирус. Най-възрастнияj от новозаразените е на 90 години, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Монтана. В понеделник са потвърдени нови 231 случая на COVID-19. За времето от петък до понеделник от коронавирусна инфекция са починали 18 души – 6-ма мъже и 12 жени. Те са на възраст от 47 до 94 години. Към 26..

публикувано на 26.10.21 в 13:43

Испанският посланик: „Най-успешната испанска инвестиция е в Монтана”

Испанският посланик в България Алехандро Поланко посети Монтана и разговаря с кмета на общината Златко Живков. На срещата присъстваха представителите на испанското дружество АТУСА. Дипломатът разгледа и двете бази на фирмата в Монтана, в които се  произвеждат тръбни чугунени продукти, хидравлични възли и детайли. „Това е най-голямата..

публикувано на 26.10.21 в 12:24

Кметовете на Лом и Видин ще работят за ускорено газифициране на двата града

Ускорено газифициране на Лом и Видин, както и конкретни действия за постигане на тази цел, обсъдиха кметовете на двата града д-р Георги Гаврилов и д-р Цветан Ценков в Лом. По време на работната среща бе набелязан план с конкретни действия за постигане на целта, което, според градоначалниците, ще даде тласък в съживяването и икономическото..

публикувано на 26.10.21 в 11:08

В Зверино честват храмов празник

Димитровден е празник на Православния храм “Свети Димитрий” в село Зверино Църквата "Св. вмчк. Димитър Солунски" се намира в най-многолюдното село в Община Мездра. Разположена е непосредствено до брега на река Искър. Построена е върху основите на по-стара църква от XIV век преди повече от 100 години. Осветена е на 8 ноември 1905 г...

публикувано на 26.10.21 в 10:46