Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 самодейци на турлашкия събор в Чупрене

| обновено на 11.08.21 в 14:52
Снимка: Радио Видин

В Чупрене се готвят да посрещнат над 1000 участници в единствения у нас турлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу". Вече е ясна и програмата на традиционното събитие, което миналата година бе отменено заради пандемията, обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:

"Интерес има, около 80 колектива вече са се записали. Над 1000 ще са поне участниците от областите Видин, Враца и Монтана, най-далечните участници са ни от град Златица, имаме три колектива. Очакваме гости от Велики извор, Сърбия, но всичко зависи от това дали ще им бъде разрешено да преминат границата, какво ще им изискват във връзка с коронавируса. Всеки колектив представя програма по тяхна преценка, обикновено типична за региона, който представят. Нашите, турлашките колективи се представят повечето с турлашки песни и обичаи, докато другите с характерните за техния регион."
 
Домакините ще участва със своите самодейни певчески и танцови състави от селата Чупрене, Горни Лом, Долни Лом и Средогрив. 

Фолклорният събор ще бъде официално открит на 27 август от 17:00 часа. Вечерта в програмата ще се представят певицата  Валя и "Виво Монтана". Програмата продължава до 29 август, неделя:

"На 28 август, събота започваме в 10:00 часа. До 20:30 часа ще имаме фолклорна програма, след това Нели Петкова и Мирослав Илич ще ни гостуват. В неделя започваме в 10:00 часа до 17:00 часа, като от 11:00 часа ще проведем конкурса "Мини мис и мини мистър турлаче" за деца до 10-годишна възраст в традиционни турлашки носии. Атракциите са ни рисувателния кът за децата, кулинарната изложа и демонстрация по приготвяне на традиционни турлашки ястия.  Ще дойде и готвач от Сърбия, който предлага сръбски специалитети тук, Бобан Милославович. Ако има желаещи ще могат на място да се учат как се приготвят нашите ястия. 

15-тото издание на турлашкия флоклорен събор ще бъде открито на 27 август на площада в село Чупрене. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03

В "Музикална зона" на 30 май 2024 слушаме Бени Гудман

Днес се навършват 115 г. от рождението на американския джаз - суинг музикант, кларинетист и бендлидер Бени Гудман, наречен още "Кралят на суинга". Неговото присъствие на сцената съдейства за привличането на бялата аудитория към джаза, като обединява поколения наред бели и цветнокожи американци в културното явление "суинг", повлияло поведението на..

публикувано на 30.05.24 в 09:00

Баба Яга "оживява" в спектакъл за добротата на Държавен куклен театър Видин

"Къщата на Баба Яга" е поредното премиерно заглавие в програмата на Държавен куклен театър Видин. Пиесата е авторска, разказана е от режисьорите Мая и Митко Димитрови. Двамата я създават специално за актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев.  След "Ревливата принцеса", "Червената шапчица" и още десетки герои, на които вдъхва живот на сцената, за..

публикувано на 30.05.24 в 09:10