Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 1000 самодейци на турлашкия събор в Чупрене

| обновено на 11.08.21 в 14:52
Снимка: Радио Видин

В Чупрене се готвят да посрещнат над 1000 участници в единствения у нас турлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу". Вече е ясна и програмата на традиционното събитие, което миналата година бе отменено заради пандемията, обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:

"Интерес има, около 80 колектива вече са се записали. Над 1000 ще са поне участниците от областите Видин, Враца и Монтана, най-далечните участници са ни от град Златица, имаме три колектива. Очакваме гости от Велики извор, Сърбия, но всичко зависи от това дали ще им бъде разрешено да преминат границата, какво ще им изискват във връзка с коронавируса. Всеки колектив представя програма по тяхна преценка, обикновено типична за региона, който представят. Нашите, турлашките колективи се представят повечето с турлашки песни и обичаи, докато другите с характерните за техния регион."
 
Домакините ще участва със своите самодейни певчески и танцови състави от селата Чупрене, Горни Лом, Долни Лом и Средогрив. 

Фолклорният събор ще бъде официално открит на 27 август от 17:00 часа. Вечерта в програмата ще се представят певицата  Валя и "Виво Монтана". Програмата продължава до 29 август, неделя:

"На 28 август, събота започваме в 10:00 часа. До 20:30 часа ще имаме фолклорна програма, след това Нели Петкова и Мирослав Илич ще ни гостуват. В неделя започваме в 10:00 часа до 17:00 часа, като от 11:00 часа ще проведем конкурса "Мини мис и мини мистър турлаче" за деца до 10-годишна възраст в традиционни турлашки носии. Атракциите са ни рисувателния кът за децата, кулинарната изложа и демонстрация по приготвяне на традиционни турлашки ястия.  Ще дойде и готвач от Сърбия, който предлага сръбски специалитети тук, Бобан Милославович. Ако има желаещи ще могат на място да се учат как се приготвят нашите ястия. 

15-тото издание на турлашкия флоклорен събор ще бъде открито на 27 август на площада в село Чупрене. 

Вижте още

Деян Каменов-Дидо представя новия си проект DeeStoned

Деян Каменов, известен в музикалните среди като Дидо, представи новия си проект DeeStoned в предаването "Рок Общество". При създаването на проекта той се е свързал с колоритния мултиинструменталист Николай Маджаров- Файчето , когото меломаните познават като един от групата "Тибетски сърца". Песните на DeeStoned са само на английски език, а..

публикувано на 27.01.23 в 17:30

Чудо за четене или една забавна балканска история

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му..

публикувано на 27.01.23 в 17:15

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк . Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град.  Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец. От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук...

публикувано на 27.01.23 в 15:00

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за..

публикувано на 26.01.23 в 17:03

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в..

публикувано на 26.01.23 в 16:00

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в..

обновено на 26.01.23 в 15:58

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

публикувано на 26.01.23 в 15:00