Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 самодейци на турлашкия събор в Чупрене

| обновено на 11.08.21 в 14:52
Снимка: Радио Видин

В Чупрене се готвят да посрещнат над 1000 участници в единствения у нас турлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу". Вече е ясна и програмата на традиционното събитие, което миналата година бе отменено заради пандемията, обясни Венеция Рангеловска от местното читалище:

"Интерес има, около 80 колектива вече са се записали. Над 1000 ще са поне участниците от областите Видин, Враца и Монтана, най-далечните участници са ни от град Златица, имаме три колектива. Очакваме гости от Велики извор, Сърбия, но всичко зависи от това дали ще им бъде разрешено да преминат границата, какво ще им изискват във връзка с коронавируса. Всеки колектив представя програма по тяхна преценка, обикновено типична за региона, който представят. Нашите, турлашките колективи се представят повечето с турлашки песни и обичаи, докато другите с характерните за техния регион."
 
Домакините ще участва със своите самодейни певчески и танцови състави от селата Чупрене, Горни Лом, Долни Лом и Средогрив. 

Фолклорният събор ще бъде официално открит на 27 август от 17:00 часа. Вечерта в програмата ще се представят певицата  Валя и "Виво Монтана". Програмата продължава до 29 август, неделя:

"На 28 август, събота започваме в 10:00 часа. До 20:30 часа ще имаме фолклорна програма, след това Нели Петкова и Мирослав Илич ще ни гостуват. В неделя започваме в 10:00 часа до 17:00 часа, като от 11:00 часа ще проведем конкурса "Мини мис и мини мистър турлаче" за деца до 10-годишна възраст в традиционни турлашки носии. Атракциите са ни рисувателния кът за децата, кулинарната изложа и демонстрация по приготвяне на традиционни турлашки ястия.  Ще дойде и готвач от Сърбия, който предлага сръбски специалитети тук, Бобан Милославович. Ако има желаещи ще могат на място да се учат как се приготвят нашите ястия. 

15-тото издание на турлашкия флоклорен събор ще бъде открито на 27 август на площада в село Чупрене. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00