Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забравихме" ли противоепидемичните мерки?

Снимка: Радио ВИДИН


Ръст на новозаразените с коронавирус отчитат от началото на месеца здравните власти в страната.  В същото време наложените противоепидемичните мерки сякаш за някои останаха на заден план. Област Видин не е изключение от общата картина. Почти във всеки магазин, без значение малък или голям, могат да бъдат забелязани хора, които са "забравили" да сложат своята предпазна маска. По този повод са започнали съвместни проверки между Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, Агенцията по храните и Областната дирекция на МВР, коментира за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински, директор на здравната инспекция:


"Противоепидемичните мерки не са отменени. Това е задължителното носене на маски в закритите помещение, също така и посещаемостта в обекти с обществено предназначение, има се предвид питейните заведения - дискотеки, барове на закрито до 50%. Също така носенето на маските в транспорта и във влаковете, и в автобусите. Това са в общи линии по-важните противоепидемични мерки в този момент. Те се спазват, но не на 100% и това е не само тук, в нашата област, в почти цялата страна не се спазват. По този повод и по нареждане на нашия здравен министър и на министъра на вътрешните работи ние сме започнали да правим съвместни проверки. Досега сме правили отделни, само наши проверки, само инспекторите на РЗИ. А вече от тази седмица сме започнали заедно с колегите от Агенцията по храните и колегите от Областната дирекция на МВР. По заведения, най-вече по хранителни обекти, има се предвид хранителните вериги, тъй като там има голямо струпване на хора. Също така и в по-малките хранителни обекти, и то из цялата област. Следи се носенето на маски, наличието на дезинфектанти. Друго е, като хората знаят и виждат, че се упражнява контрол за спазване на тези противоепидемични мерки... За този момент не са нужни допълнителни мерки. Да, наистина Видинска област е с нисък брой на положителни случаи на COVID-19, но при увеличаване на случаите несъмнено мерките ще бъдат променени, тоест ще бъдат по-затегнати. Има такива шансове тази вълна да е по-силна от предишните 3 вълни, тъй като разпространението на Делта вируса, така наречения индийски вирус, е много по-бързо и той вече обхваща почти всички възрастови групи."


Спазват ли се мерките във Видин? Забравихме ли, че COVID-19 не си е отишъл? Въпросите коментираха и видинчани в анкета на Радио ВИДИН:



"Не спазваме, това ми е наблюдението. По магазините виждам хора и с маски, и без маски. Като че ли някакво успокоение получихме. Бяха понижени бройките, но ето, че погрешно е било мисленето ни. Горе-долу спазваме, аз винаги нося маска... Не, ние сме си виновни за всичко така или иначе, защото не спазваме никакви мерки. От всички мерки, които са казани досега, не се спазва нито една. Трябва да ни принудят, за да почнем, поне някой да се съобрази с каквото трябва... Не спазваме, защото така сме научени. Сигурно забравихме, че има вирус... Маски в магазините виждам, повечето спазват... В цяла България не се спазват, то се вижда не само ние. Не ги спазваме, защото сме българи, не сме дисциплинирани въобще. Страх ги е, когато ги уцели. Ако не те уцели, не те е страх. Много рядко има хора съвестни, но по-несъвестните и не вярващите са тези, които нарушават реда. Мисля, че ако сме дисциплинирани, няма да патим."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че агресивното..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00