Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 август 2021 година

Снимка: Колаж Радио ВИДИН

Поне ведъж годишно датата 13-и се пада да е в петък. "Фаталната дата", както е известна, от незапомнени времена продължава да предизвиква в много от нас неясното усещане на първобитен страх. Страхът от числото 13 се появява още от древни времена. Той е устойчив и остава силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13


Отбелязваме Международният ден на леворъките днес. Той се чества всяка година на 13 август, а началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките. Като една от целите на акцията е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите. Тъй като всички уреди и предмети от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите (според статистиката - това е всеки 7 жител на Земята) им се налага да извършват неестествени за тях движения. 


През почивните дни мобилни имунизационни пунктове ще бъдат разположени в Северозапада.

Община Видин ще сезира прокуратурата във връзка с обвиненията, отправени от общинския съветник Юлиян Петров в ефира на Радио Видин за наличието на корупционни практики в организацията на Видинския панаир. 

26 нови случая на COVID-19 са установени през изминалото денонощие в българския Северозапад.


11 са новите заразени с COVID-19 във Врачанско.


Млад мъж от Михайлово е нарушил карантината си, съобщават от полицията във Враца.


Изложба на домашни любимци ще се проведе за 19-та поредна година в град Кула.


Национален воден поход ще се проведе от 14 до 28 август по маршрута на международната гребна регата ТИД в българския участък на Дунав. Участниците ще се съберат на 14 август в Ново село, на 15 август ще се отправят към Видин, където ще разположат своя лагер до крепостта "Баба Вида". 


Да се ускори ремонтът на 13 км от пътя Монтана- Мърчево, настоява кметът на Община Бойчиновци Светлин Сретениев.


Полицията във Враца с акция насочена срещу мотористите.


Девет улици ще бъдат изградени в населени места от община Димово. Финансирането в размер на 1 800 000 лева е осигурено по проект.

Предсрочно трябва да завърши рекултивирането на сметището в община Димово, за да бъдат изпълнени новите изисквания на министерството на околната среда и водите за по-бързо завършване на обекта, каза кметът Светослав Славчев. По думите му, новите изисквания са във връзка със заведено дело от ЕК срещу България, което ще рефлектира и върху общините. Рекултивирането на сметищите се изпълнява по проект, защитен от община Димово. 

Ремонт на сградата на кметството в село Владимирово се изпълнява по проект на Община Бойчиновци, финансиран от държавен фонд "Земеделие".  Обновяването е пред приключване, обясни кметът на общината Светлин Сретениев. В ход е ремонтът на кметстовото в Охрид, до дни ще започне обновяването и на сградата на кметството в Пали лула.

31 семейства от община Козлодуй получиха еднократна помощ за новородено в размер на 600 лв. Средствата са отпуснати съгласно Правилник, приет с решение на Общински съвет. Следващото заседание на Комисията за разглеждане на документи ще се състои през месец септември. Кандидатстването може да се извърши чрез подаване на Заявление до кмета на общината. Помощта се отпуска до една година след раждане/осиновяване на детето. Програмата действа на територията на община Козлодуй от началото на 2019-та година. От тогава общо 220 семейства са подпомогнати. Само през 2020 г. средства са получили 108 родители/осиновители.

Петото издание на северозападния фестивал на духовата музика - БДМ Фест ще се проведе на 4 и 5 септември.  В събитието, което е част от програмата за отбелязване на празника на Берковица, ще вземат участие 10 духови оркестъра. За първи път фестивалът е двудневен.


Фолклорен фестивал "Хоро се вие край Тимок" ще се проведе за първи път в Брегово. Поканени са 15 състава за автентичен и обработен фолклор от населени места в община Брегово и други общини на Видинска област. Събитието е част от 4-дневната програма, с която пограничната община ще отбележи празника си - Успение Богородично, който се чества на 15 август.


Отбелязан тържествено празникът на община Брусарци. В 9 часа в храм "Св. Параскева" бе отслужена Божествена света литургия, последвана от дефиле на духовия оркестър "Солисти" и мажоретния състав при училище "Христо Ботев", откриване на Алея на занаятите и водосвет за здраве. Вечерта е предвидена програма на фолклрони формации и самодейци от общините Георги Дамяново, Медковец, Видин и Брусарци. Концерт ще изнесат на ФС "Северняци" Видин и духов оркестър "Солисти". Той ще бъде последван от празничен концерт на народната певица Цветелина Добрева. 

От тази вечер започват балетните спектакли, които са част от летният фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Програмата започва с "Лебедово езеро" от Чайковски. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00