Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девета традиционна среща на паметта направиха в Слатина

В китното балканско село в община Берковица Слатина на 14 август за пореден път се проведе среща на родовете.

За девета година стари и млади се събраха от всички краища на страната и чужбина, за да споделят общата емоция от това, че са заедно, да си спомнят миналото и да си поговорят за бъдещето.

Кметският наместник Ваня Трендафилова поздрави присъстващите и връчи плакет за заслуги към селото на Владимир Георгиев – дългогодишен църковен настоятел и председател на пенсионерския клуб. Такъв плакет се връчва за трети път и негови носители до сега са резбарят Найден Кирилов и Кирил Иванов – един от най-уважаваните кметове на селото.

Емоционална певческа и танцова програма стопли сърцата на жителите и гостите на Слатина. Освен домакините от певческата група към местното читалище „Христо Ботев“, на сцената се изявиха групата за автентичен фолклор към пенсионерския клуб в с. Бързия, танцова формация „Бързия“ и фолклорен клуб „Танцувай за здраве“. Специално участие направи трио „Македонка“ от с. Беласица, Петричко.

Нова придобивка има селото по повод празника. Това е ново пано с религиозни мотиви и името на местния храм „Св. Георги“, която ще краси челото на църквата. То е дарение от фамилията на Найден Кирилов.

Инициативата започва през 2015 година по идея на кмета Стоян Георгиев и Кирил Иванов. Развита е от Мария Раузандаксел и много местни дарители и доброволци, както е и сега.

Усмивки, прегръдки, много детска глъчка заля площада на Слатина. Срещата бе доказателство, че има живот в малките села, където огънчето се разпалва от самите хора. 


Вижте още

Мездра бе домакин на семинар за работа с деца в риск

Семинар на тема "Работа с деца в риск и психоактивни вещества“ се проведе в Мездра. Обучението е част от дейностите, включени в Плана за работа на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Мездра за 2021 г.  В семинара взеха участие обществени възпитатели и членове на..

публикувано на 18.10.21 в 15:13

Започва подмяна на водопровод в мездренското село Руска Бела

От днес служителите на ВиК ООД– Враца започват подмяна на водопровода на един цял квартал в село Руска Бела- ул. "Динко Петров”, ул. "Райко Даскалов", ул. "Георги Кирков", ул."Олег Кошевой", ул. "Васил Левски”, ул. "Ален мак".  От кметството на селото умоляват жителите за търпение и оказване на необходимото съдействие при извършване на ремонтните..

публикувано на 18.10.21 в 15:03

Над 8000 души във Видинско с целева помощ за отопление

Общо 11 008 броя заявления -декларации за целева помощ за отопление са подадени от първи юли до 15 октомври включително в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин, съобщават от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". От тях е отпусната целева помощ на 8 242 случая, а броят на отказите е 2 382. В процес на обработка са 384 заявления-..

публикувано на 18.10.21 в 13:54

Във Видин представят програмите за европейскo финансиране

Последната открита приемна на Областен информационен център- Видин от втората обиколка за 2021 г. се провежда днес. Служители на центъра раздават брошури и разясняват възможностите за получаване на финансиране от активните към момента програми на Европейския съюз, обясни Мариела Савкова , управител на ОИЦ-Видин.   "Във втората обиколка основно..

публикувано на 18.10.21 в 12:14

Ясни са претендентите за Националната литературна награда "Йордан Радичков"

10 сборника с разкази са номинирани за най- добра нова книга с разкази от жури в състав професор Георги Каприев, председател и членове: писателите Деян Енев, Румен Леонидов, Горан Атанасов– председател на комисията по култура  в Общински съвет-Берковица, Силва Хачерян от Министерство на културата. Самата номинация вече е признание, а тази..

публикувано на 18.10.21 в 10:50

Задържаха недекларирана валута на ГКПП Дунав мост 2

100 000 недекларирани евро установиха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост при Видин- Калафат  при проверка на товарен автомобил. В ранните часове на 15.10.2021 година при проверка входящ камион, пътуващ от Нидерландия към Турция, шофьорът- турски гражданин е заявил, че няма нищо за деклариране, но при последвалата щателна проверка на..

публикувано на 18.10.21 в 10:41

Православната църква почита паметтта на Свети апостол Лука

На 18 октомври Българската православна църква почита Свети апостол и евангелист Лука, каза за радио Видин отец Илия Симеонов : "Свети Лука бил родом от Ентиохия в Сирия. Получил високо образование, изучил медицина и живопис. След време дошъл в  Йерусалим, където имал щастието да слуша проповедите на Спасителя и да види чудесата, които той правил."..

публикувано на 18.10.21 в 10:26