Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укротени и подигнати бури

Снимка: www.pravoslavie.bg

В Девета неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. 

"И веднага Иисус накара учениците Си да влязат в кораба и да минат преди Него насреща, докле Той разпусне народа. И като разпусна народа, Той се качи на планината, за да се помоли насаме; и вечерта остана там самичък. А корабът беше вече сред морето и вълните го блъскаха, защото вятърът беше противен. И на четвърта стража през нощта отиде Иисус при тях, като ходеше по морето. А учениците, като Го видяха да ходи по морето, смутиха се и казваха: "Това е привидение"; и от страх извикаха. Но Иисус веднага заговори с тях и рече: "Дерзайте! Аз съм, не бойте се!" Петър отговори и Му рече: "Господи, ако си Ти, позволи ми да дойда при Тебе по водата." А Той рече: "Дойди". И като излезе от кораба, Петър тръгна по водата, за да иде при Иисуса; но, като видя силния вятър, уплаши се и като взе да потъва, извика: "Господи, избави ме!" Иисус веднага простря ръка, хвана го и му каза: "Маловерецо, защо се усъмни?" И щом влязоха в кораба, вятърът утихна. А ония, които бяха в кораба, приближиха се, поклониха Му се и казаха: "Наистина си Божий Син!" И като преплуваха, пристигнаха в земята Генисаретска."

Мат. 14:22-34

"С позволението на Господа свети апостол Петър слиза от кораба и тръгва по водата; след това отстъпва пред настъплението на страха и започва да потъва. В това, че той се решил на такова необикновено действие, уповавайки се на Господа, няма нищо укорително, защото иначе Господ не би му позволил да го извърши. Укорително било това, че той не удържал в първоначалното душевно настроение.

Ето урок за всички, които предприемат нещо малко или велико, угаждайки на Господа! Трябва да бъде съхранено първото настроение на вяра и упование, от които се ражда и великата добродетел – търпението в добротворството, което служи за основа на богоугодния живот. Докато се запазва това разположение, дотогава въодушевлението от трудовете в започнатия път не отстъпват и препятствията, колкото и големи да са те, не се забелязват. Когато вярата и упованието отслабнат, тозчас душата се изпълва с човешки разсъждения и човешки начини за запазване на живота и водене на започнатите дела. И тъй като тези последните винаги се оказват безсилни, в душата навлиза страх - какво да се прави. Ако колебанията продължат, накрая човек се връща назад. А трябва да бъде така: щом си започнал, дръж се; отгонвай смущаващите мисли и дерзай в Господа, Който е близо."

Свети Теофан Затворник

В рубриката "Съвременна Библия" – напоследък клишето "партийно его" често се употребява в медийната и лидерска риторика. То визира поставянето на теснопартийни интереси над националната кауза за всенародно добруване. Ако се замислите, една партия не може да има его. "Его" е термин от психологията, а не от политологията. Егоист може да бъде човек, но не и партия или партийна коалиция. Егоистът е такъв, независимо от политическите му пристрастия. Кое кара човек да бъде егоист? Мисля, че това е вярата в печалбата. В умовете ни е вградена тази грешна връзка "егоизъм - печалба", която Бог влизайки в живота ни разрушава. Един по-различен прочит на притчата за Блудния син ще ни помогне да осъзнаем този процес.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44