Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СМЕ.БГ осигуриха соларна пейка за Видин, но няма да почиват на нея - продължават да променят

| обновено на 23.08.21 в 12:38
Снимка: Тя във Видин

Преди година и половина пет амбициозни дами от Видин се обединяват около идеята за соларна пейка в града. Така се създава инициативната група СМЕ.БГ. Започват без средства, но с желание да облагородят района около площад "Ташкюприя", където някои от тях работят или живеят. Увличат съмишленици. Предават пластмасови капачки и хартия, за да съберат парите. Така от месеци видинчани се радват на първата в града соларна пейка, където могат да си починат и заредят мобилните телефони.С тях разговаряме след поредната от срещите във формата "Тя във Видин", представящ жените с успехи и воля за промяна.


"В началото бяхме едни добри познати, а вече сме приятелки, защото честите ни срещи и разговори в посока изграждането на този иновативен обект за града изискваше наистина много време и усилия. Работейки на различно място с различни ангажименти,  нашите срещи бяха и явни, и онлайн, и по телефон. По всякакъв начин поддържахме контакт, така че накрая да се види резултатът от нашите усилия и това, което нашите съграждани направиха, защото без тяхна помощ просто щеше да си остане една идея"- разказа Ели Цветанова от екипа на формата "Тя във Видин", която е сред доброволките в инициативната група.


Освен Ели Цветанова, в инициативната група СМЕ.БГ са още архивистът Светлана Кръстева, стоматологът Мариана Панова, Бориска Бункина- организатор на дейности и събития и Габриела Кирилова, треньор по самбо.


Като архивист Светлана Кръстева издирва, проучва, обработва и се грижи за документалната памет на Видин. Казва, че когато имаш шанс да опознаеш даден град и историята му, да създадеш дом, да имаш професионална реализация, ставаш част от него: 


"Напълно на приятелска основа е идеята да се направи нещо добро за площад "Ташкюприя" или по-късно наречен "8-ми март", да се облагороди мястото, да се създаде едно хубаво място и за хората, които чакат транспорт, защото там има автобусна спирка, а всъщност нямаше къде хората да могат да поседнат или да сложат багаж. Във времето постепенно се зароди идеята за изграждане на една соларна пейка, на която освен да могат да си починат хората, да се съберат и да си заредят мобилни устройства или други технически съоръжения. Затова сме благодарни на всички, които се включиха. Капачка по капачка, лист по лист хартия, предприятие "Кнауф" и успяхме да реализираме това наше желание. Община Видин също ни подкрепи с необходимите документи за поставянето на тази пейка. По доброволчески начин се изгради проекта. Всичко е на доброволни начала и на желание, обич да се създаде нещо."


Мариана Панова е стоматолог с дългогодишна практика.  Вдъхновява се от благодарността и удовлетворението в очите на хората и техните усмивки:


"С такива хора като Светлана Кръстева, Ели, Бориска и Габи много лесно се работи. Те са много съпричастни. Идеята я създадохме заедно, след предаване на Радио Видин, където говорехте за дарители. Разказваше Славян Бурулянов, наследник на Тома Лозанов, един от големите дарители на Видин. Негов е проектът за първата соларна пейка в Бургас. Така се роди идеята, че ние също можем също да създадем една соларна пейка. Така се събрахме и от идея на идея, понеже нямахме средства, открихме банкова сметка и започнахме да събираме капачки. Направихме акция. Няколко четвъртъка събирахме хартия. Хората разбраха... Много приятели, много граждани, много пациенти са съпричастни и се включват безрезервно в такива инициативи с каквото могат и колкото могат."


Бориска Бункина се занимава професионално с реклама и маркетинг. Организатор е на културни събития и много доброволчески инициативи:


"СМЕ.БГ беше създадена преди една година с идеята, че живеем или работим в района на "Ташкюприя" или площад "8-ми март"… Искахме да облагородим района и ще продължим. Първата ни идея беше поставянето на соларна пейка. Оказа се, че е първа в града. Опитаха се да ни насочат към по-централно място или Крайдунавския парк, но ние петте бяхме решили, че нашата кауза, поне на този етап ще е облагородяването на този район."


За дамите от СМЕ.БГ поставянето на соларната пейка е само една от доброволческите инициативи. Ще продължи и облагородяването в района на площад "Ташкюприя".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00