Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеуроци с жестов превод ще помагат на децата с увреден слух

| обновено на 23.08.21 в 12:19
Снимка: Скрийншот от урок от видеоурок с превод на жестов език

За първи път в България ще има видеоуроци на жестов език. Заснимането им вече е започнало. Те ще могат да се ползват още тази есен чрез електронната образователна платформа на издателство "Просвета". Уроците са предназначени за учениците от началния курс и са безплатни.  Досега у нас липсваха подходящи образователни материали за децата, които имат нужда от достъп до информация чрез жестов език. Затова от издателството и Националната асоциация на преводачите на жестов език в България обединяват усилията си, за да помогнат на децата да учат пълноценно.

Всеки нов видеоурок ще се качва в образователната платформа веднага щом е готов, каза Владимир Кръстев, директор на дружеството за електронно книгоиздаване "Просвета Либри":

"Видеоуроците с учител са изцяло наша идея. Ние в "Просвета" започнахме да създаваме много отдавна такива уроци още в първите дни, когато стана тази ковид пандемия. Те бяха предоставени безвъзмездно на БНТ. Ние оттогава, както и по принцип се стремим да развиваме всеки един от нашите продукти. Някак логично надградихме видеоуроците с учител като започнахме сега да добавяме и такива, които са с превод на жестов език. На практика от този септември в нашата платформа Е-Просвета, в секция безплатни материали ще започнат да се появяват все повече видеоуроци на жестов език. Започваме с най-важните според нас - по български език и литература за начален етап. Буквално след обявяването и публикуването на първия такъв видеоурок с учител на жестов език видяхме, че това е нещо, което очевидно е нужно. Вярваме, че това е социално отговорно и важно. Наистина се надяваме да можем да направим така, че децата, които имат нужда от тези уроци, да напредват със знанията по-лесно и вече да опитаме да надградим този наш проект и да го развием и за останалите предмети, освен български език и литература."

Представянето на учебния материал на жестов език е важна предпоставка за повишаване на качеството в обучението на глухите ученици,  коментират от Националната асоциация на преводачите на жестов език в България. Преводът е изпълнен с доста предизвикателства и това е началото, каза Благовест Захов от Управителния съвет на Националната асоциация на преводачите на жестов език в България:

"Една от посоките, с които работим от Управителния съвет на нашата асоциация на преводачите на жестов език в България е за осигуряване на по-голям достъп до информация за глухите хора чрез превод на жестов език. Съвсем естествено насочихме своите усилия и към достъпа до информация в образователната сфера. Всички знаем, че доброто образование и възпитание са основата за успешното изграждане и реализиране на един човек като личност, а за глухите хора те са и важно условие, за да достигнат по-пълноценна интеграция и социализация в нашето чуващо общество. По тази причина се обърнахме към издателство "Просвета" с предложение за съвместна работа по адаптиране на чудесните им видеоуроци с жестов превод и сме изключително щастливи, че взаимно си подадохме ръка в това нелеко начинание, което да нас е и една голяма кауза. Това, че инициативата ни срещна подкрепа и от най-голямата национално представена организация на глухите хора у нас - Съюза на глухите в България и от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух, прави радостта ни още по-голяма."
 
Още тази есен ученици с увреден слух ще могат да гледат видеоуроци с превод на жестов език. Досега за тях  липсваха подходящи образователни ресурси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00