Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорният фестивал в Боровци набира участници

3
Снимка: Петя Генова

До 25 август се приемат заявки за участие във фолклорния "Фестивал на песните, танците и традиционните храни и занаяти в Боровци". Организаторите от НЧ "Развитие-1927" припомнят, че събитието няма конкурсен характер и чрез провеждането му се дава възможност за изява на професионални и непрофесионални групи и изпълнители. Във фестивала могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Фестивалът се провежда на открита сцена на площада в село Боровци, където ще има изложба на традиционна кухня, изложение на занаятчии и при желание - посещение на природната забележителност "Скалата на влюбените". Целта на фестивала е да съхранява, разпространява, развива и представи пъстротата на българското народно творчество и занаяти в тяхното многообразие, богатство и колорит. Да събере изпълнителите и любителите на българския фолклор и традиционни занаяти, да ги обедини в една обща изява. Да осъществи приемственост между поколенията. Да популяризира Боровци като населено място, което съхранява и обогатява културно-фолклорното наследство на Берковския край.

Кандидатите за участие във фестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, както и броя на участниците. Задължително е посочването на лице за контакт и телефон за обратна връзка. Участниците си осигуряват музикален съпровод на живо или на синбек (CD). Участниците в събора представят своя програма при следния регламент:

- ансамблите за изворен фолклор – до 10 минути;
- танцовите състави – до 10 минути;
- певческите групи – до 10 минути;
- инструменталните групи – до 10 минути;
- индивидуални изпълнители – до 5 минути

Транспортните разходи са за сметка на участниците. Организаторите подсигуряват грамоти, награди, храна и минерална вода на всички участници. Краен срок за подаване на заявките 25.08.2021г. до 17.00 часа. Адреси за контакт: с. Боровци,п.к.3528, площад "Г. Димитров" №1, НЧ "Развитие -1927" или на e-mail: bazian@abv.bg, chitalishte_borovci@abv.bg

Телефони за справки и информация: 0884423641,0885365077

Галерия

Вижте още

Трима от спешна помощ в Кула се включиха в националния протест на медиците

Трима служители от Центъра за спешна медицинска помощ в Кула се включиха в националния протест в София. Пред Министерството на здравеопазването бяха и м едици, фелдшери и санитари от центровете за Спешна помощ в област Видин-  двама от спешния център във   Видин и един фелдшер от Димово. Причината за тяхното недоволство са тежките условия на..

публикувано на 22.10.21 в 13:28

Рекордно количество злато и голяма пратка хероин задържаха на Дунав мост при Видин

40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната.  14- каратовото злато, разпределено в 64 пакета и кутии е задържано на Дунав мост 2 около 16 часа на 20 октомври.  Количеството е рекордно за последните 17 години, а стойността на пакетите с..

публикувано на 22.10.21 в 11:35

Тревопасни унищожили близо 500 декара с царевица в с. Сливовик

Сигнал за унищожена реколта от насаждения с царевица е получен в РУ Лом от охранителна фирма, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Касае се за  нива с площ от 482 дка в землището на с. Сливовик, общ. Медковец, собственост на варненски едноличен търговец.   По първоначални данни насажденията са унищожени от тревопасни животни. Местопроизшествието е..

публикувано на 22.10.21 в 11:09

Служители на Спешната помощ в Кула участваха в протеста в София

Шестима медици, фелдшери и санитари  от центровете за спешна помощ на област Видин протестираха в София пред здравното министерство в сряда.Трима от протестиращите работят във ф илиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Кула . Причината за тяхното недоволство са тежките условия на работа и ниското възнаграждение.  "Протестирахме..

публикувано на 22.10.21 в 11:05

В Ново село се готвят за зимата

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. Администрацията работи по график, въведен  заради ковид-пандемията, без да пречи на ремонтите, предприети за посрещането на зимните условия.  След едногодишно..

публикувано на 22.10.21 в 11:03

Връчват Националната награда "Йордан Радичков" на закрита церемония

При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". Причината е въведените противоепидемични мерки, съобщи Бойка Попова- младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Берковица. "За втори път община Берковица е организатор и домакин на ежегодната награда за..

публикувано на 22.10.21 в 10:53

Заловен е 19-годишен, откраднал електромотор от циркуляр в с.Баница

Жител на врачанското село Баница е заявил в полицията, че от двора на имота му е откраднат електромотор от циркуляр, съобщават от ОД на МВР- Враца.  След оперативно-следствени действия  е установено, че деянието  е извършено от 19-годишен жител на същото село. Лицето  е задържано  в РУ Враца. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 22.10.21 в 10:07