Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магьосникът на марионетките

| обновено на 24.08.21 в 15:50
Автор:
6
Снимка: Радио ВИДИН

Кукленото представление  "Светът на марионетките на Теодор Борисов" се състоя днес на сцената на БиблиоПощата в Крайдунавския парк. Теодор е авторът на спектакъла и е от Видин. Той живее в град Милано, Италия и е доцент в Болонския университет Alma Mater Studiorum. Спектакълът е създаден за цялото семейство. Осем микро драматургии, които не са свързани помежду си. Всяка история и марионетка на конци е сътворена лично от Теодор Борисов. Преди началото на представлението Теодор Борисов отдели време и разказа за себе си и за спектакъла:

"Тръгвам от видинския куклен театър, бях стажант една година, благодаря на Поли Трифонова, директорката - тя е един чудесен педагог. През 2006 година завърших Академията, учих от двама професори - проф. Боньо Лунгов и проф. Румен Рачев. Невероятни педагози, невероятен нюх, страхотни са и двамата. Учих неофициално от големият български професор Славчо Маленов, който ми помогна много в света на марионетките, всъщност той е главният "виновник" аз да държа марионетка. 2006 година завърших и 2008 година вече имах първият договор в Ел гранде Театро Ла Фениче във Венеция, това е втория по големина театър в Италия, след Скалата - Миланската Скала. Там спечелих конкурс на тема "Пътешествие". Написах драматургия за 6 дни - "Невероятните пътешествия на Лемюъл Гъливер" на Джонатан Суифт. На устна защита защитих проекта и работих във втория по големина театър, направих 62 представления - 2008 година и 2009 и 32 кукли... Преподавах в Болонския университет, също така съм преподавал и в Ка-Фоскари - Венеция, докато имаше кинофакултет, преподавах на режисьорите микродраматургия. Досега имам 260 студенти, които са избрали да са марионетисти и са се дипломирали в Алма Матер със защитени тези на кукления театър. Преподавал съм и в Етиопия и съм организирал първия Циркус Фестивал за Африкански трупи. Преподавал съм и в Тунис, в тяхната Академия - "Марионетен театър". Имам около 4000 спектакъла от 2003 година досега".

Всички марионетки, с които Теодор Борисов работи са уникални по рода си, те са прототип и има създадена само по една единствена бройка, всички кукли са направени лично от него. Сред тях има такива, на които дори клепачите им се повдигат, толкова прецизна изработка, мърдат си пръстите, устните, дори носа. В спектакъла има кукла, която свири на истинска цигулка, кукла, която държи бастун в ръка и подпряна на него се разхожда из сцената, има кукли, които се трансформират в змии, а гвоздеят на програмата е, марионетка, която хваща четка за рисуване и на бял лист пише пред очите на всички "Fine". 

"Аз съм единствения марионетист, който посещава италиански "скотове". Това са едни места, социални центрове, които в България ги няма. В тези центрове се занимават с изкуство, с рисуване, с глина, със скулптура - това са така наречените "скотове", в които има много хора, които правят графити. И от графитите взимам повечето си идеи. Пък и много пътувам, срещам се с много хора, може би и впечатленията от срещите ми се предават и на куклите", разказва Теодор Борисов.

Децата сред публиката определено харесаха спектакъла. Непосредствено след края му Теодор Борисов проведе кратък урок по кукловодство и всички желаещи деца се опитаха да водят една от марионетките. Светли бе първият, който се научи да води марионетка. Ето какво сподели той за урока:

"Да, много. Не е трудно, стига да знаеш как. Научих се да движа главата и караката".

Теодор играе спектакълът си "Светът на марионетките на Теодор Борисов" от 2003 година, но той всяка година се променя, защото променя куклите. Той сподели и една любопитна история - в Африка в някои от селцата, в които е играл, са му пращали шамани, защото са мислили че е магьосник. Преносно казано той е магьосник - магьосникът на марионетката.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00