Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовен кабинет или отново избори?

Снимка: БГНЕС

Последен шанс за редовно правителство, излъчено от 46-ото Народно събрание. Ще се споразумеят ли партиите в парламента да реализират третия мандат или отиваме към нови избори? Темата дискутирахме в "Посоките на делника". След изключително краткия живот на предишното, 45-о, Народно събрание, последваха предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Очакванията бяха, че въпреки сходната представителност на партиите в него, този път политическите лидери ще стигнат до консенсус и ще излъчат работещо редовно правителство. Това обаче до момента не се случи и първият мандатоносител "Има такъв народ" изтегли предложения кабинет начело с Пламен Николов. Втората политическа сила в парламента ГЕРБ спази обещанието си и в петък върна мандата за съставяне на правителство веднага след като го получи. Така остава само една възможност преди да се търгне отново към предсрочни избори, които биха били третите парламентарни през тази година. Държавният глава Румен Радев призова политическите сили да направят компромис, за да може да се състави правителство.

„Диалогът между партии и президентската институция е важен, но много по важен е диалогът между самите партии, които трябва да построят едно стабилно управленско мнозинство, да намерят тази формула, да намерят тези обединяващи принципи, така че да могат да сформират правителство. Времето неумолимо изтича“, каза той.

В очакване на третия мандат за съставяне на правителство, част от парламентарно представените партии обявиха, че ще направят усилия това да се случи, но с уговорката, че без депутатите от "Има такъв народ", които обявиха, че отиват в опозиция, мисията изглежда невъзможна.

"Шансовете за съставяне на правителство са големи, ако "Има такъв народ" участва в преговорите по съставянето му, но трябва ясно да кажем, че този път трябва да има коалиционно споразумение, за да може ГЕРБ и ДПС да бъдат държани далеч от властта", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Още една спънка пред бъдещ редовен кабинет: Председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви, че ще инициира разговори с останалите партии извън ГЕРБ и ДПС, да се постигне консенсус за съставяне на правителство с третия мандат. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяче заяви, че социалистите отхвърлят предложението на Манолова трите партии на протеста и БСП да решат коя от тях да получи третия мандат за съставяне на правителство, да изработят приоритети за управление и да изберат министри. Според Нинова, партиите нямат право да решават вместо президента за третия мандат, а идеята на "Изправи се, БГ! Ние идваме" да се водят разговори между парламентарните партии на протеста за това на кого да бъде връчен мандата, лидерът на БСП го определи като пазарлък.

След изявлението на Нинова Манолова призова президента Румен Радев пак да свика консултации.

"Политическите лидери не са готови да проявят лидерство и да загърбят тесните партийни интереси. Разчитаме, че президентът ще прояви мъдрост и лидерство да инициира подобни разговори, след като партийните лидери не могат да преглътнат егото си", каза Манолова.

В същото време председателят на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева сподели, че според нея ще е по-добре третият мандат да бъде връчен именно на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Докато текат преговорите, всички политически сили предупреждават, че България е заплашена от сериозни кризи- икономическа, здравна, мигрантска, но въпреки това не успяват да стигнат до консенсус за съставяне на редовно правителство, излъчено от 46-ото Народно събрание, което означава, че добавяме и тежка политическа криза.

"Дали ще се реализира третият мандат зависи от този, на когото бъде връчен. Шансовете изглеждат малки, смятам, че отиваме на избори", така коментира политическата обстановка  народният представител от ГЕРБ-СДС от Видин Росица Кирова, заместник-председател на парламента:

"Със сигурност общественият интерес е да няма избори и да има някаква стабилизация, защото ни предстои зима, защото това, което се случва с цената на електроенергията, е много повече от притеснително и за всяка една работеща фирма това е страшно. Страшно ли е за бизнеса, страшно е и за хората. Ще го разберем, ще го усетим по джобовете си. Инфлацията е огромна, тя продължава да расте. Предстои ни здравна криза. Ясно е, че ще има болни, ясно е, че ще има натиск върху здравната система. Въпросът е как ще бъде овладяна. Трябва да има управление, трябва да има сериозно и солидно управление, някой да поеме отговорността и това да са политически партии, защото всякакъв друг вид управление води до този хаос, в който сме в момента. Ние наистина сме в хаос. Четвърти месец едно служебно правителство с доста съмнителни резултати само говори, че прави чудесни неща. На практика резултатът е различен и ние ще го усетим есента и зимата. Трудностите в новия политически сезон, които предстоят, и това, което се случва в Народното събрание, са индикации, че отиваме на нови избори. А как би трябвало да бъде? Може би би трябвало да намерят нови сили, да се обединят, да поговорят и да съставят правителство. Хората се умориха от избори, от крайното противопоставяне, от агресията, от това желание да се самоизявиш на сцената на парламента, при условие че там би трябвало хората да разговарят помежду си и независимо от това, че влизат представители на различни политически партии, с различни идеи и възгледи, да намерят общото, за да могат да управляват в името на хората. Иначе просто няма никакъв смисъл участието там. Едни нови избори ще възпроизведат сегашната ситуация с някакви минимални размествания, които по по никакъв начин няма да дадат възможност по-лесно да се състави правителство. Това е доста тревожно. Тук ще си проличи доколко разумни и консенсусни могат да бъдат политическите играчи и да превъзмогнат своето его в името на нормален процес за стабилизиране на българската държава в момента, защото тя е разклатена. Прекалено много противопоставяне, прекалено много омраза, много ултиматуми."

Служебно правителство не е работещ вариант за управлението на страната, политическите партии трябва да поемат тази отговорност, защото в момента живеем в хаос, който се отразява на икомиката, на доходите и на развитието на държавата, коментира Росица Кирова и добави:

"Не смятам, че едно бъдещо правителство ще бъде стабилно, каквото и да е то от т.нар. партии на протеста, защото се оказа, че имат кардинални различия помежду си. Не вярвам в почтените намерения на голяма част от политическите играчи, защото имах неудоволствието да се запозная с голяма част от тях и виждам как много неща се правят за пред камерите, което е силно притеснително. Притеснявам се от факта, че ще повторим същото и на следващи, и на по-следващи избори. Ще похарчим още 120-150 млн. за избори, а ще се върнем в изходна позиция и всеки път ще проиграваме този спектакъл отново и отново. Въпреки че ако успеят да направят сега правителство, то няма дълго да просъществува, може би е по-добре, за да живеем по-нормално, да има правителство. Пък и нека да ги видим как ще управляват, какво могат. Онзи, която се ползва с голямо доверие и нарича себе си носител на промяната, трябва да има шанса да управлява, да предложи своя кабинет, да бъде гласуван той и доеме отговорността за управлението на държавата."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59